Уповноважений Верховної Ради України з прав людини відкрила провадження по справі побиття затриманих, звинувачених у пограбуванні голови суду в Чернівцях

Про це повідомив керівник регіонального представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини в Чернівецькій області Леонід ІЛЮК.

І це стало наслідком моделі «Омбудсмен плюс», яка дозволяє офісу Уповноваженого ефективно взаємодіяти з громадськими організаціями та активістами у сфері захисту прав людини. Йдеться ж про справу пограбування голови Господарського суду в Чернівцях нібито колишніми добровольцями-атовцями , яка не перестає хвилювати громадськість. Ось що розповіла голова правозахисної ГО «На грані» волонтерка Тамара БОРОВИК:

– Цими днями разом зібралися волонтери та представники різних громадських організацій щодо резонансного на всю Україну злочину – пограбування голови Господарського суду п.Желіка та звинувачення у цьому колишніх військослужбовців добровольчого батальону «Донбас», тобто тих людей, які першими, не шкодуючи свого життя, виступили на захист нашої вітчизни.Тому ми, волонтери й активісти, не можемо стояти осторонь цієї справи. Було вирішено ретельно спостерігати за ходом слідства і, більше того, провести власне розслідування, щоби справжні злочинці й ті, хто був причетний до цього, були покарані. Водночас будемо відстежувати професійну діяльність нашої поліції. Бо поки що нам вдалося встановити дуже негативний факт: затриманих хлопців нещадно били. Оскільки доказів їхньої вини у поліції не було, то шляхом тортур поліціянти вибили їх «добровільне» зізнання та ще й до суда назвали затриманих злочинцями. Тоді як ми дотримуємось іншої думки – про презумпцію невинуватості людини, викладеної в статті 62 Конституції України. 

На жаль, і це ще не все: адвокат затриманих наполіг у суді на проведенні судово-медичної експертизи щодо побоїв, але суддя відмовила. Як на мене, це більш ніж дивне рішення. Втім, «жираф большой, єму віднєй».

Та хочу ще раз підкреслити: особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. А законний порядок – це не тортури, під час яких у затриманих відбивають нирки…

 

До слова, нещодавно в Апеляційному суді оскаржувалася ухвала про утримання звинувачених осіб у СІЗО. Рішення суду першої інстанції залишили в силі – хлопці перебуватимуть під вартою.

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *