Працівників чернівецького банку , які викрадали кошти, позбавлено волі

Наприкінці червня минулого року працівники Управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Чернівецькій області задокументували злочинну діяльність організованої групи у складі трьох працівників чернівецької філії одного з відомих українських банків. За даним фактом прокуратурою Чернівців було порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Зловмисники упродовж 2005-2006 років при проведенні операцій з використанням платіжних карток безпідставно встановлювали та змінювали кредитні ліміти по платіжних пластикових картках банку з подальшим здійсненням фіктивних операцій з поповнення карткових рахунків та привласненням грошових коштів у особливо великих розмірах.

Як з‘ясували правоохоронці, колишній начальник відділу по роботі з пластиковими картками філії банку створив досить прибуткову «тіньову контору». 32-річний керівник, будучи особою, відповідальною за облік та контроль за операціями з пластиковими картками, досить своєрідно організував роботу. Він створив стійку злочинну групу, до складу якої ввійшли досить «поважні та кваліфіковані кадри»: головний економіст сектору обліку та звітності операцій по пластикових картках відділу внутрішньобанківського обліку та звітності й провідний економіст по роботі з пластиковими картками. Це згодом цих панянок почнуть називати відповідно «посібник» та «виконавець», а на той час до їхніх обов‘язків за основною посадою входило: правильна і раціональна організація операційної роботи, облік документообігу, облік та контроль за операціями з платіжними картками, своєчасність та правильність виконання доручень клієнтів за всіма видами операцій з платіжними картками. Втім, за задумом організатора, «правильна і раціональна організація операційної роботи» полягала … у незаконному заволодінні коштами банківської установи.

Упродовж 2005-2006 років з цією метою,попередньо розподіливши між собою ролі, члени злочинної групи безконтрольно у комп’ютерній програмі „Retail Card” входили під своїми індивідуальними логінами і паролями та в графі «введення платежу» безпідставно проставляли вид картки, валюту поповнення, номер рахунку та суму поповнення на рахунки, відкриті на своє ім’я, своїх знайомих, рідних та клієнтів банку, які в програмі «операційний день банку» не відображались. По даних карткових рахунках взагалі були відсутні рішення кредитних комісій філії банку на встановлення лімітів кредитування та документи на їх відкриття.

Головний економіст сектору обліку та звітності операцій по пластикових картках відділу внутрішньобанківського обліку та звітності, в обов’язки якої входило вручення клієнтам пластикових карток, в порушення посадових інструкцій, проводила видачу карток не клієнту банку, а безпосередньо… своєму начальникові. Той, аби приховати свої злочинні дії, за допомогою двох своїх «кваліфікрваних» підлеглих вносив невірні відомості про рух коштів в програму «RC».

Члени злочинної групи мали спільний план підпільного збагачення та чітко виконували розподілені між собою обов‘язки по його втіленню в життя, а відповідно – наповненню власних кишень. Злочинці встигли привласнити грошові кошти банківської установи на загальну суму 287 тис.грн.

Втім, як з‘ясувалося, за ці «доходи» їм все ж таки довелося сплатити, причому сповна – різними термінами позбавлення волі. Організатору злочинної групи судом, який відбувся наприкінці минулого року, призначено покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі з позбавленням права обіймати матеріально-відповідальні посади на строк три роки, посібнику та виконавцю – відповідно три та два роки позбавлення волі. Обох жінок суд також позбавив права обіймати матеріально-відповідальні посади на строк два роки.

Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *