На Путильщині – перший випадок обмороження

Неякісний подовжувач спричинив пожежу у квартирі

Вчора вдень у с. Брусниця Кіцманського району загорілася квартира у житловому будинку. На місце події першими прибули працівники місцевої пожежної команди с. Брусниця, які приступили до гасіння полум’я. Згодом до них долучилися й бійці МНС Кіцманського району. На час прибуття вогнеборців полум’я охопило одну з кімнат квартири. Через сильну задимленість квартири пожежникам довелося працювати в апаратах захисту органів дихання. Пожежу було ліквідовано у лічені хвилини. Як виявилося, причиною загоряння стало коротке замкнення подовжувача, до якого були під’єднані телевізор, DVD-програвач, магнітофон та ТВ-тюнер. Уся ця техніка згоріла, окрім того, пошкоджено меблі, на якій стояла техніка. Загалом збитки господарів квартири обчислюються у суму 10 тис. грн. Однак завдяки оперативним та злагодженим діям вогнеборців вдалося врятувати майна на суму 800 тис. грн.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Чернівецькій області нагадує буковинцям, що забороняється користуватися саморобними та несертифікованими подовжувачами та перехідниками. Як свідчить досвід, економія кількох гривень при купівлі подовжувача китайського виробництва згодом може обернутися значними матеріальними збитками. Нагадаємо, що при користуванні електроприладами необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо; забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів; небезпечно замінювати запобіжники, що перегоріли, в телевізорах, приймачах і інших побутових приладах саморобними або плавкими запобіжниками.

У Новоселицькому районі знайшли артснаряд

Вчора о 10 ранку диспетчери оперативно-координаційного центру ГУ МНС України в Чернівецькій області отримали повідомлення про те, що в с. Черлена Новоселицького району у власному господарстві виявлено невідомий предмет, схожий на застарілий снаряд. Група піротехнічних робіт ГУ МНС визначила, що заіржавілий предмет є артилерійським снарядом калібру 76 мм часів І Світової війни. Сьогодні проводяться роботи по знешкодженню боєприпаса.

На Путильщині – перший випадок обмороження

Цієї ночі до Путильської центральної районної лікарні поступив 22-річний юнак, мешканець с. Паркулина Путильського району, з легким обмороженням ніг. Центр пропаганди ГУ МНС України в Чернівецькій області просить буковинців бути обачними під час похолодання. Навіть за температури повітря у 0…-3 градуси Цельсія, якщо довго перебувати на вулиці, існує реальна загроза обмороження.

Найбільше людина ризикує обморозити руки, ноги, ніс, щоки та вуха. Коли людина замерзає, кров потрапляє передусім до життєво важливих органів – серця та головного мозку. Натомість у кінцівках судини звужуються, кровообіг сповільнюється і цим органам загрожує обмороження. Насамперед подбайте про теплий одяг і зручне взуття, яке не стискує ноги. Чим більше теплих светрів ви одягнете – тим краще: так тепло збережеться довше. Не забувайте одягати шапки та шарфи, рукавички та теплі шкарпетки.

Щоб захистити шкіру відкритих ділянок тіла від морозу, перед виходом на вулицю змащуйте їх жирним кремом, а губи намастіть гігієнічною помадою. Перед виходом на вулицю намагайтеся не пити трав’яних настоїв: деякі трави мають потогінну дію, тому на холоді ви швидко спітнієте та змерзнете.

Якщо ви відчуваєте, що замерзаєте, намагайтеся зайти у приміщення. В разі, коли такої змоги немає, постійно рухайтеся, пильнуйте, щоб не промокло взуття. Час від часу розтирайте ноги знизу вгору, робіть рухи вверх-вниз руками.

Попри поширену думку, що алкоголь зігріває, не вживайте на морозі горілчаних напоїв. Лише на короткий час судини розширяться і вам стане тепліше. Однак потім судини різко звужуються й уповільнюють потрапляння крові до ніг, рук та обличчя. Чутливість знижується і людина ніби не відчуває холоду, а це – найнебезпечніше.

Не варто палити на морозі. Нікотин також звужує судини, і людина ще більше мерзне.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Чернівецькій області