Ключ до розкриття тяжких злочинів дають ДНК – лабораторії

З 1985 року в світову криміналістику на допомогу правоохоронним органам прийшов потужний метод ідентифікації особи, заснований на аналізі дезоксирибонуклеїнової кислоти ( ДНК ) – геномна дактилоскопія. Цей метод дозволяє ідентифікувати особу за біологічними слідами людини, що є особливо важливим у розслідуванні тяжких злочинів проти особи.

Сукупність ідентифікаційних генетичних ознак особи має стійкий та незмінний характер упродовж всього життя людини і передається спадково. Це властиво всьому організму людини загалом, його окремим органам, їх елементам. Генетичні ознаки містяться в усіх біологічних слідах.

Принцип молекулярно-генетичної ідентифікації ґрунтується на виділенні і очищенні ДНК з досліджуваних біологічних слідів та наступному вивченні певних ділянок (локусів) молекули.

ДНК-профілі можуть бути отримані з будь-якого біологічного матеріалу (кров, сперма, слина, волосся, лупа, м’язова, кісткова та інші тканини людини), який містить клітини з ядрами.

Враховуючи унікальні можливості ДНК-аналізу, з 1994 року у відділі медико-біологічної експертизи ДНДЕКЦ МВС України був запроваджений метод ДНК-аналізу. Діяльність лабораторії, в основному, спрямована на виконання експертиз за тяжкими злочинами, такими, як вбивства, вбивства із зґвалтуванням тощо, а також встановлення біологічного споріднення.

У 1999 році вперше в Україні, в лабораторії молекулярно-генетичної ідентифікації, почав використовуватися автоматичний аналізатор ДНК із сучасним набором праймерів для ідентифікації особи, який дозволив отримувати дані, близькі до повної ідентифікації об’єктів – з вірогідністю 1 на 10 мільярдів осіб.

Якість досліджень, проведених ДНК-лабораторією, підтверджено міжнародними сертифікатами Європейської асоціації судових генетиків. Щорічно методом ДНК-аналізу досліджується понад три тисячі зразків та біологічних слідів, у 2008 році виконано 530 експертиз.

Ефективність застосування в експертній практиці ДНК-технологій зумовили прийняття рішення щодо їх поступового впровадження на місцевому рівні.

Наразі лабораторії ДНК-аналізу функціонують у Державному центрі та регіональних підрозділах у Києві, Запорізькій та Полтавській областях. У АР Крим та Донецькій області генетичні лабораторії підготовлено до введення в експлуатацію.

У найближчий перспективі передбачено створити ДНК-лабораторії при ГУМВС України в Дніпропетровській, Київській, Луганській, Львівській, Одеській, Харківській областях, УМВС України у Вінницькій та Миколаївській областях.

Питання впровадження єдиної системи обліку ДНК-профілів, встановлених за результатами експертних досліджень, на рівні центрального апарату МВС та регіональних ГУМВС, УМВС знайшли своє відображення в проекті Концепції Державної цільової програми розширення мережі ДНК-лабораторій та створення баз даних ДНК для використання в оперативно-службовій діяльності правоохоронних органів на 2009-2013 роки, що розроблений за ініціативою МВС.
Департамент зв’язків з громадськістю та міжнародної діяльності МВС України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *