Генпрокуратура підозрює підприємства Дмитра Фірташа у фіктивному страхуванні

Генеральна прокуратура України заявляє про викриття незаконної схеми з розкрадання коштів та ухилення від сплати податків низки підприємств, що входять до бізнес-групи “Group DF” Дмитра Фірташа, шляхом використання страхового ринку України.

“Протягом 2015-2017 років членами організованого злочинного угруповання з метою розкрадання коштів та ухилення від сплати податків підприємств, що входять у бізнес-групу “Group DF” Дмитра Фірташа, організована діяльність низки фіктивних підприємств і підконтрольних страхових компаній. З метою виведення коштів у тіньовий сектор економіки в 2015-2017 роках між вищезгаданими підприємствами і страховими компаніями ПрАТ “СК Саламандра-Україна”, ПрАТ “СК “DIM Страхування” укладено договір страхування, на підставі якого страховим компаніям перераховували и фіктивні страхові внески. Тобто застраховані свідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не повинні були настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угруповання”, – йдеться в повідомленні.

За даними Генпрокуратури, мова йде про ПрАТ “Сєвєродонецьке об’єднання Азот”, ТОВ “Межріченський ГЗК”, ПАТ “Юкреніан Кемікал Продактс”, ПАТ “Рівнеазот”, ДП “Хімік”, ПАТ “Азот” та інші підприємства групи.

“Надалі розкрадання цих коштів здійснювалося шляхом страхування цими ж підконтрольними страховими компаніями фіктивних кредитних договорів та договорів купівлі-продажу “сміттєвих” цінних паперів інших підконтрольних зазначеним особам фіктивних підприємств і підставних фізичних осіб. Тобто страхові компанії здійснювали страхування ризиків у разі неповернення кредитів, виданих фінансовою компанією на адресу фіктивних підприємств і підставних осіб. Такі кредити не планувалися до повернення, про що заздалегідь було відомо членам злочинного угруповання. Після прогнозованого неповернення цих кредитів страхові компанії здійснювали повне відшкодування таких фіктивних ризиків фінансової компанії з подальшим виведенням готівки через банківські установи”, – розповіли в Генпрокуратурі.

Згідно з повідомленням, готівкові кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, направлялися підприємствам реального сектора економіки

Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури за оперативного супроводу Департаменту захисту економіки Національної поліції проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами фіктивного підприємництва, а також незаконних фінансових операцій з метою легалізації коштів в особливо великому розмірі за ч.2 ст.205 та ч.2 ст.209 Кримінального кодексу України.

“Наразі проводяться санкціоновані обшуки в офісних приміщеннях і місцях проживання осіб, причетних до скоєння злочину”, – повідомляють в Генпрокуратурі.

Як повідомлялося, Служба безпеки України від 14 червня поточного року провела обшук в приміщеннях ПрАТ “Страхова компанія “Саламандра-Україна” та ПрАТ “DIM Страхування “, асистанської компанії ТОВ “Фінанс-Лайн” і громадської спілки “Український страховий омбудсмен”, що входять до фінансового холдингу Юрія Явтушенка.

15 червня СБУ заявила про припинення масштабних фінансових махінацій з фіктивним страхуванням бізнес-активів олігарха, близького до Віктора Януковича, проілюструвавши свій прес-реліз бланками СК “DIM Страхування” і “Саламандра-Україна”.

3 липня Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері ринку фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), розпорядженням №2963 від 29 червня анулювала 16 ліцензій на добровільні види страхування, видані ПрАТ “Страхова компанія “DIM Страхування” (Дніпро) і вісім обов’язкових видів страхування. Крім того, розпорядженням №2962 від 29 червня анульовані ліцензії, видані ПрАТ “Страхова компанія “Саламандра-Україна” (Полтава) на здійснення 18 видів добровільного страхування і восьми видів обов’язкового. Обидва розпорядження набувають чинності 30 липня 2017 року.

Як зазначено в розпорядженнях, причиною анулювання ліцензій СК “DIM Страхування” і “Саламандра-Україна” стали факти, виявлені в результаті позапланових перевірок компаній у квітні поточного року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *