Батьки й діти. Посередники – міліція та ЗМІ

Нинішнього року в Чернівецькій області зафіксовано 101 випадок зникнення дітей. Коли йдеться про зниклих дітей, заява приймається незалежно від часу зникнення, а розшук починається негайно. Розшукова ж справа заводиться протягом доби після заяви.

У 95 випадках дітей було знайдено протягом першої доби, тож розшукові справи не заводилися. Ще у 16 випадках пошуки тривали довше, але всі неповнолітні знайдені живими і здоровими.

Значний ресурс у розшуку дітей – співробітництво правоохоронців із ЗМІ. Саме за їхньої безпосередньої участі було знайдено 7 дітей із зазначених 16.

Зокрема, наприкінці листопада надійшло повідомлення, що зникла безвісті 11-річна Вікторія Хіменко, яка після сварки з матір’ю пішла з дому. Вікторія поїхала до родичів у Івано-Франківську область, де збрехала, що батьки знають, що вона поїхала до них. Але родичі побачили по телебаченню інформацію про розшук дівчинки, після чого зателефонували до міліції.

За словами начальника Відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Чернівецькій області Миколи Басараби, цього року на Буковині не було жодного кримінального зникнення дітей, діти тікали з дому переважно через недостатню увагу з боку батьків, через складний морально-психологічний клімат або неблагополуччя в родині.

Сьогодні діти залишаються сам на сам із усіма проблемами, тож інколи, через брак досвіду, приймають не зовсім адекватні рішення. Саме через недбале ставлення батьків до дітей на їхній розшук відволікаються значні сили міліції.

Майже за кожною зі 101 заяви до розшуку неповнолітніх залучалося понад 100 співробітників міліції, а у випадках, коли заводяться розшукові справи, кількість міліціонерів, причетних до розшуку, потроюється. І поки міліція вимушено «вирішує» проблему стосунків батьків-дітей, «тили» залишаються оголеними.

Цьогоріч в Чернівецькій області 288 батьків притягнуто за невиконання обов’язків з виховання, навчання та догляду за дітьми до адміністративної відповідальності та ще 20 батьків – за злісне невиконання цих обов’язків. Та, звичайно всіх проблем у родинах міліція вирішити не може.

СЗГ УМВС в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *