Як призупинити гіпертонію без ліків

Далеко не завжди розвиток гіпертонії обов’язковий у певному віці. Пропонуємо кілька порад, як тримати тиск під контролем.

1. Клітковина чистить судини

Одна з головних причин гіпертонії – засмічення кровоносних судин продуктами розпаду жирів. Дослідники з Університету Чикаго дізналися, що клітковина в овочах та фруктах допомагає зберігати судини чистими та еластичними.

Достатню кількість її можна отримати, коли з’їдати щоденно (на вибір): 5 яблук, 3-4 морквини, 300 грамів відвареної чи запеченої цвітної капусти або квасолі.

2. Накопичуйте вітамін С

Дослідники з Університету Тафта виявили залежність між уживанням вітаміну С і кров’яним тиском. Але в організмі цей вітамін швидко руйнується від паління, деяких препаратів (наприклад, ацетилсаліцилової кислоти, антибіотиків та антидепресантів), стресів та застуд. Тому бажано вживати на день не менш як 250 мг вітаміну С, це відповідає (на вибір) 3 апельсинам, 2 болгарським перцям, склянці смородинового чи журавлинного соку.

3. Вівсянка щоранку

Одна мисочка вівсяної каші (біля 30 г вівсяної крупи) може понизити кров’яний тиск на 5-10 пунктів, як показало дослідження в університеті Джона Хопкінса. В групі з 300 осіб ті, хто протягом півроку щоранку з’їдав тарілку вівсянки, позбавилися коливань тиску в першій половині дня. Причому вік ролі не грав.

4. Калій – «так», сіль – «ні»

Калій регулює серцеву провідність, від цього залежить, наскільки інтенсивно серце качатиме кров. Дослідники Темпльського університету виявили, що артеріальний тиск (і верхній, і нижній) у людей, що отримували недостатньо калію, за три місяці підвищився на 4,5%. Найкращі джерела калію – свіжі помідори, томатний сік, печена картопля, особливо її шкірка, курага, ізюм.

А накопичення натрію погіршує серцево-судинну провідність, сприяє аритміям. До того ж з віком зростає чутливість до солі і натрій накопичується швидше. Тож професор Вайнбергер з Центру дослідження гіпертонії Індіанського університету вважає, що підвищення тиску з віком не є обов’язковим і пов’язане з посиленням чутливості до солі. Отже, вчасно обмеживши вживання солі до 10 г на день, матимете шанс до старості зберегти тиск 120/80.

5. Вживайте жирну рибу

Вживайте багато жирної риби (лосось, макрель, сардини).
Під час аналізів, що проводилися в Університеті Цинциннаті, було виявлено, що в людей, які 3 місяці поспіль отримували на добу 2 г жирної кислоти омега-3, верхній тиск знизився на 4,4 пункти, а нижній – на 6,5.

6. Кальцый не тільки для зубів!

Кальцій зміцнює стінки судин. А ще цей мінерал допомагає боротися з підвищенням кров’яного тиску через зростання чутливості до солі. Під час дослідження, проведеного у Валеологічному центрі  Техаського університету, 800 мг кальцію на день знизило кров’яний тиск у 20% пацієнтів, які страждали на слабку форму гіпертонії, на 20-30 пунктів. Щоденна норма кальцію міститься у 200 г сиру (творогу) чи у 0,7 л молока.

7. Алкоголь – чинник розвитку гіпертонії

Алкоголь – міцний чинник розвитку гіпертонії. Деякі дослідники навіть вважають його найважливішим. Можливо, причина – в судинних спазмах, які виникають від значної дози алкоголю. Отже, випити можна, але не варто перевищувати те, що американці звикли називати «ван дринк» (один ковток). Це може бути чарка горілки чи коньяку, бокал (200 мл) сухого чи столового вина, 0,33 л пива – і зовсім не щоденно!

Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *