«Війна у Чернівцях» – фотовиставка Віллі Праґгера

«Війна у Чернівцях» – під такою назвою до 70-ліття трагічних подій у галереї Чернівецької Ратуші експонується виставка фотографій Віллі Праґгера. Виставка відбулася за підтримки Державного архіву міста Фрайбург (ФРН), Фонду Степана Ленігевича та Чернівецької міської ради. Також одночасно у дворику галереї можна побачити і експозицію (арт-проект) А. Федірка «Війна в Чернівцях. 1941 – 2011рр.».


Віллі Праґгер (Willy Pragher) народився 4 травня 1908 року в Берліні. Його батько  родом з Бухаресту, був інженером-хіміком, а мати – німкеня з Саксонії.
Почав займатися фотографією 1928-1930 рр, перші фото зробив у місті Предял. Працював фотокореспондентом. Разом із сім’єю переїхав до Румунії у 1934 році. Був арештований Совєтами, засланий до Сибіру і звільнений у 1949 році. Переїхав у Фрайбург, де продовжував займатись фотографіями, брав участь у міжнародних виставках. Помер у м. Фрайбург  у 1992 році. Архів Праґгера ( земля Баден-Вюртемберг) у м.  Фрайбург нараховує більше 13000 фотографій и більше 100000 негативів плівки.
Фото Віллі Праґгера і довідка за посиланням статті «GIURGIU ÎN FOTOGRAFIILE LUI WILLY PRAGHER»: http://giurgiuveanul.ro/stiri/2210–giurgiu_n_fotografiile_lui_willy_pragher.html

“У липні 1941 року він відвідав зайняті румунами і німцями Чернівці в ролі кореспондента румунських ЗМІ. Треба сказати, що Прагхер був відомим фоторепортером, інтелігентною чуйною людиною, дуже тонкою і чуттєвою.
Ви думаєте, що по його знімках можна здогадатися, що в місті щойно відбулися масові розстріли? Жодним чином! Ці фото, були в тому ж дусі, що і його мирні репортажі. Так само фотографує прикольних типів на вулицях міста, якісь незвичайні символи. Все той же мистецький почерк. Той же настрій, що і завжди. Вочевидь, він також був у якомусь своєму коконі. Люди не могли перестати бути такими, як завжди. Навіть, якщо стається апокаліпсис. Ось, що вражає…”

«Люди в коконі»,  Сергій Воронцов https://versii.cv.ua/i/?p=13206

Тетяна Спориніна, “Версії”,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

2 коментарі “«Війна у Чернівцях» – фотовиставка Віллі Праґгера”