Чернівці Мілени Фіндайз на світлинах і крізь вікна поезії…

Milena_Findeis

13 листопада у літературному Целанівському центрі відбулася творча зустріч із австрійською поетесою та фотожурналісткою, стипендіаткою MERIDIAN CZERNOWITZ Міленою Фіндайз.
Вона  презентувала фотографії нашого міста та його мешканців, зроблені протягом  місячного перебування у Чернівцях, а також читала власні поезії.

Findeis01

Кімната  підготовлена для перегляду проектованих на екран світлин, заздалегідь зашторені синьою тканиною вікна не пропускали жодного промінчика. Та коли перейшли до читання поезії, світло через шпаринку може б і не було зайвим. Ліхтарі в кімнаті  мають поки що тільки декоративний сенс.
Коли я збиралася на зустріч, переглядала фотографії пані Мілени у фейсбуці. Деякі з них Мілена Фіндайз коментувала, пояснювала, що саме спричинило її зацікавленість, задум…
У  Чернівцях усе захоплює фотохудожницю: і місто, і його люди.
Досить своєрідний погляд на події. Наприклад, 3 листопада: чи то метушня, чи погодженість, чи іронічна прихильність, чи відчуженість…
Вікна (звичайно, не металопластикові) спричиняють, у авторки може, й ностальгійні трактування, певні аналогії і спогади, припущення…
Особлива увага велоспорту – через роботу у «Формулі 1».
А тема весіль домінує через осінній весільний бум в Україні.
Та саме світлини надихають пані Мілену на вірші, певний синтез, спалах, почуття, асоціації…

Findeis02

Findeis03

Findeis04

Findeis05

Мілена (Ренате Фіндайз) народилася 1957 року в місті Пікра-Віндорф поблизу Ґрацу, Австрія. Після перших років роботи у «Формулі 1» і моторних видах спорту (автодром Остеррайхринг) до 2012 року працювала туристичним менеджером і в готельно-ресторанному бізнесі в місті Целль-ам-Зее, у Франкфурті та Празі. Від жовтня 2008-го  спільно з Ігорем Померанцевим публікує літературний онлайн-журнал «Цайтцуг» німецькою та англійською мовами. Її фотографії були надруковані в австрійських, американських та українських медіа. Мілена є фотоілюстратором книг Ігоря Померанцева «Винарні», «Homo Eroticus» та «Spätlese».
У 2010 та 2011 рр. Мілена брала участь у Міжнародному поетичному фестивалі MERIDIAN CZERNOWITZ і стала улюбленицею публіки.
У Чернівцях Мілена Фіндайз працювала над фотопроектом, пов’язаним із німецьким виданням книжки Ігоря Померанцева «Czernowitz. Черновцы. Чернівці».
Із сайту Міжнародної Літературної Корпорації Meridian Czernowitz

Findeis18

Findeis119

Findeis118

Findeis06

Findeis07

Findeis20

Findeis09

Findeis08

Findeis0

Findeis29

“…Їй близьке здивування. Щільна пелена туману просвічує крізь сонячний промінь. Усмішка. Їй удаються зустрічі, геть далекі від очікувань. Цього літа сім’ячко кульбаби потрапило в горщик з різдвяним кактусом. У листопаді сіра купава дружно квітує поряд з червоним цвітом кактуса: ось як воно відбулося. Випадково, як і все в її житті. Ніколи нічого не планувати, просто жити. З колючками, з промінням. Сльози зворушують її, вона омивається ними й висушує їх усмішкою. Вона прагне бути всередині часу, а не ширяти понад ним. Зважувати масштаб секунди, години…”
Мілена Фіндайз
«Сила зворотної тяги».
Переклад Петра Рихла

Findeis10

Findeis11

Findeis13

Findeis15

Findeis39

Дякую Мілені Фіндайз за спілкування, за чудові фотороботи й поезії…

Тетяна Спориніна, “Версії”,
фото автора

Sporynina_Findeis

Дякую за це фото Наталії Фещук.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 коментарі “Чернівці Мілени Фіндайз на світлинах і крізь вікна поезії…”