Буковина за рейтинговою оцінкою випередила всі регіони України

Буковина за рейтинговою оцінкою випередила всі регіони України. Це сталося вперше за всю історію незалежності. Та ще Чернівецька область була єдиною областю, яка торік стовідсотково освоїла як субвенції, так і кошти, надані на капітальні вкладення.

Тож чи не тому нинішнього року обсяг субвенцій для області у Києві скорочено удвічі? Навіть 600-річчя Чернівців не переконало столичних зверхників поділитися –  обіцяними, до речі, коштами

Радісну новину про абсолютне лідерство краю повідомив під час щотижневого брифінгу чільників облдержадміністрації начальник Головного управління економіки Ігор СІДЛЯР. 

За його словами, соціально-економічний розвиток краю був найпотужнішим, навіть порівняно з такими визнаними китами, як Крим та Київська область, – вони задовільнилися 2-м та  3-м місцями. Переможці визначалися за показниками економіки, соціальної сфери, екологічної захищеності людей тощо.

– До державного та місцевих бюджетів торік надійшло податків, зборів та обов’язкових платежів у сумі 1 млрд. 365,8 млн. грн, що на 364 млн. грн більше, ніж попереднього року.

– Обсяг виробленої продукції склав 2 млрд. 5,1 млн. грн (за темпами зростання – 2 місце в Україні), а валової продукції сільського господарства – 2 млрд.28,2 млн. грн.

– В області зібрано 413,3 тис. т зернових і зернобобових культур, що на 11% більше попереднього року (в Україні спад на 14,5%). Урожайність становила 36,3 ц/га.

– Господарства всіх форм власності виробили 61,3 тис. т м’яса у живій вазі, 344,4 тис. т молока, 329,8 млн. штук яєць, що становить до відповідного періоду 2006-го 109%, 96% і 128%). А по Україні – 108%,92% і 99%.

– Оборот роздрібної торгівлі склав 4 млрд. 636 млн. грн, зрісши майже на 40% (по Україні –  29%).

– Місцеві бюджети отримали доходів у сумі 1 млрд.790,3 млн. грн.

– Місцеві ради отримали додатково майже 90 млн. грн, тобто у 5 разів більше, ніж за 2006 рік. На видатки пішло 70,5 млн. грн.

– Середньомісячна заробітна плата штатного працівника (не плутати з середньою температурою по лікарні – ред.) торік становила 1051 грн, що на 28% більше ніж у 2006-у (по Україні – на 30%).

– Зареєстрований рівень безробіття – 2,9% (по Україні – 2,3%).

Про поліпшення життя, яке мали б відчути буковинці, говорила головний фінансист області.  Єлизавета ПУШКО-ЦИБУЛЯК наголосила, зокрема, на соціальній складовій обласного бюджету.

Так, в усіх районах області були відремонтовані пологові відділення. На Путильщині коштом громади зведено 10 будинків для багатодітних сімей. А новозбудована школа в Рукшині Хотинського району визнана київськими гостями з Міносвіти чи не кращою в Україні.

Дуже багато зроблено в краї, за словами Пушко-Цибуляк, за рахунок власних надходжень і понадпланових доходів. Останні порівняно з 2006 роком зросли у 5(!) разів.

Ефективна співпраця місцевих органів та громади стала запорукою своєрідного прориву у сфері медицини та освіти, на черзі – культура. Як наслідок, в експлуатацію здано торік 26 об’єктів соціальної сфери (школи, ФАПи тощо) та 39 об’єктів житлово-комунального господарства.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *