В Україні мешкає кожен другий європейський мільярдер

У державі з найнижчою в Європі середньою зарплатою живе кожен другий європейський мільярдер. 10 сімей цієї держави мають річний дохід, порівнюваний з її річним бюджетом. Особисті статки попереднього президента цієї держави перевалили за $1,5 млрд. Ця держава зветься Україна.
Популярний журнал «Фокус» оприлюднив черговий рейтинг найбагатших українців. У першій сотні місць усім українським нуворишам не вистачило – тож рейтинг розширили і тепер «Фокус» розглядає особисті статки вже 130 багатіїв. Насправді ж  в Україні станом на лютий нинішнього року є вже 142 особи, чиї статки перевалили за мільйон. Їхнє існування нарешті визнала і ДПА України!
І хоча у світовому рейтингу, за версією журналу «Форбс»,  влітку 2007-го українських мільярдерів поставлено лише 7, «нашим» рахівникам, мабуть-таки, видніше: вже станом на грудень 2006-го «Фокус» нарахував їх рівно десятку.  Щоправда, прізвища «платинової сімки»  в обох журналах співпадають, лише стоять у дещо іншому порядку. Відомо ж, що різні рейтинги мають різні підходи до залучення тих чи інших активів до списків.
На першому місці нинішнього рейтингу  впевнено тримається 42-річний Ринат Ахметов з його $14,56 млрд. 2006-го цифра сягала $12 млрд,  до травня 2007 піднявся до $15,6 млрд. –  тож тепер «збіднів» приблизно на мільярд. Преса прогнозує його об’єднання з Вадимом Новинським (Смарт-груп, №25 у рейтингу за 2006 – із статком у $650 млн, тепер потрапив до першої десятки із $2,25 млрд.).
На другому місці і тепер Віктор Пінчук, чиї статки від 2006 року виросли ледь не втричі – від $3,7 млн до $10,5. Головним успіхом Пінчука «Фокус» вважає продаж 95% акцій «Укрсоцбанку» Банку «Австрія».
Номер третій – співвласник «Приватбанку» Ігор Коломойський – «виріс» від 2006 майже на $1,5 млрд і сягнув тепер $4,76 млрд. Його партнер у бізнесі Геннадій Боголюбов (№4) рухається в такому ж темпі і має вже $4,5 млрд. Лише спільні активи «Приватбанку» партнери оцінюють у $7 млрд., причому, можливість продажу цієї фінансової установи не розглядається.
На п’ятому місці затишно розташувався наймолодший з «плеяди», 35-річний Костянтин Жеваго ($3,83 млрд.). Він перебрався сюди з 8  місця у 2006-му і більше ніж удвічі примножив свої статки. Хоча «Фокус» ще не врахував купівлю заводу в Данії, будівництво електрометалургійного заводу в Полтавській області і сталепрокатного – в Угорщині.
До десятки лідерів увійшов також 70-річний «червоний директор» Володимир Бойко ($3,15 млрд), який вважається «спонсором» СПУ і публічно спростовує «звинувачення» у мільярдерстві. Екс-секретар РНБОУ Віталій Гайдук ($2,77 млрд) продав частину акцій компанії ІСД партнеру по бізнесу Сергію Таруті ($2,65 млрд). Минулого року партнери пережили важкі часи, зійшовши з 6-7 місць на 10-11-те. Але бачимо, піднімаються.
І ще одне зауваження. Два роки тому 100-й український багатій Андрій Задорожний володів $100 млн. Тепер 130-й у списку Костянтин Паливода має $130 млн. Кожний, хто навчився читати й рахувати, помітить, що багатих стало більше і вони… розбагатіли. Оскільки особливого приросту економіки не спостерігається, згадаємо закон збереження матерії: коли в одномі місці прибуває, в іншому…
Насамкінець наведу діалог з Інтернету після оприлюднення рейтингу «Фокуса»:
– Краще назвали б найбідніших українців…
– Місця не вистачило б…
Лариса ДМИТРЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *