Уряд хоче перевести стипендії у коледжах та технікумах на місцеві бюджети – CEDOS

У підготовленому урядом проекті бюджету освіти і науки на 2018 рік пропонується скоротити видатки на соціальні та академічні стипендії для студентів.

Про це у своїй статті для DT.UA пишуть Керівник відділу аналізу освітньої політки аналітичного цента CEDOS Єгор Стадний і аналітик CEDOS Ірина Когут.

Так, уряд пропонує зменшити видатки на соціальні стипендії більш ніж на третину — з 992 до 631 млн гривень.

“По-друге, протягом 2017 року звучали різні коментарі представників Міносвіти про те, що Мінсоцполітики не використовує всі кошти на соціальні стипендії. Мабуть, це стало підставою для намірів скоротити цю статтю”, – відзначають експерти.

На думку авторів, це негативний крок: через занижену межу малозабезпеченості соціальна стипендія залишається недосяжною для більшості студентів, які дійсно її потребують.

В той же час, видатки на академічну стипендію для студентів, які навчаються у вишах, підпорядкованих Міністерству освіти, пропонують скоротити на 21% — з 3,98 до 3,16 млрд гривень.

Автори припускають, що основною причиною тут також стало перенесення фінансування вишів I–II рівня акредитації на місцеві бюджети.

В той же час, відзначається, що загалом, визначити, скільки коштів уряд закладає на виплату академічних стипендій, як і торік, важко.

При цьому, витрати на підготовку студентів у ВНЗ ІІІ-ІV рівнів акредитації планують збільшити з 17,45 до 20,34 млрд гривень.

Основне підвищення припадає на Міносвіти та Міноборони: МОН (з 12,11 до 13,79 млрд гривень), Міноборони (з 2,02 до 2,7 млрд гривень), МВС (з 0,89 до 1,18 млрд гривень), МОЗ (з 1,06 до 1,19 млрд гривень), Мінкульт (з 704 до 850 млн гривень).

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *