Українських аграріїв позбавили «податку на інвестиції»

Парламент скасував для агробізнесу сплату так званої «пайової участі» в місцеві бюджети, яка може сягати до 10% від кошторисної вартості будівництва. Таке рішення ухвалене під час прийняття державного бюджету на 2019 рік.

Правка №541 від Олексій Мушака полегшила життя всім, хто розширює виробничі потужності й будує нові об’єкти – від елеваторів до заводів з виробництва морозива. І зробити це було не просто.

«Сплата пайової участі є податком на інвестиції і фактично корупційною схемою. Це нонсенс в більшості розвинених країн. Інвестори в регіонах створюють нові робочі місця, вкладаються гроші в розвиток місцевої промисловості, а за це треба відразу заплатити до 10% вартості об’єкта», – зауважив Мушак.

Однак існують й інші оцінки. Скажімо, нардеп Тетяна Острікова незадоволена тим, що корупційна схема була скасована чомусь не для всіх забудовників, а тільки для аграріїв.

«Це створює дискримінацію одного виду бізнесу перед іншим. Ми повинні або взагалі скасувати цей пайовий внесок, надавши компенсатори місцевим радам, або не створювати пільг тим чи іншим галузям економіки та видам будинків», – зазначила Острікова. Чи буде Рада рухатися в цьому напрямку далі, покаже час.

ukragroconsult.com

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *