Українські мери створили газову «махновщину»

На носі зима, але до багатьох осель справжнє тепло ще не надійшло. Опалювальний сезон нібито й настав, але чимало мешканців скаржаться, що в їхніх оселях тепла замало.

За тепло в оселях і установах відповідають міські органи на чолі з мером. Тепло на місцях виробляється за допомоги одного з видів палива: мазуту, вугілля чи газу. Проте в народі тепло найбільше пов’язують з газом: за часів Союзу це було найдешевше паливо, тож саме його й досі найбільше споживають для обігріву приміщень. Сьогодні газ регіонам продає Національна акціонерна компанія (НАК) «Нафтогаз України». У свою чергу вона отримує його, видобуваючи з вітчизняних родовищ (20 мільярдів кубів) або купуючи в Росії (55 мільярдів кубів).

За словами заступника голови НАК Володимира Триколіча, умови контрактів між «Нафтогазом» і постачальниками дуже жорсткі: у випадку неповної сплати існує можливість обмеження постачання газу до України. Сьогодні НАК володіє достатніми ресурсами газу, що здатні забезпечити потреби усіх охочих, зокрема й підприємств, які виробляють тепло. «Нафтогаз» готовий продавати газ усім, але сплатити за нього необхідно в чітко встановлений термін.

– Нікого не дивує те, що власники приватних автомобілів на заправці, перед тим як одержати бензин, спочатку повинні заплатити за нього. Газ – це товар, за який також треба своєчасно платити, – вважає Триколіч. – Замовив, заплатив за газ, – і ми забезпечимо його постачання в дім. Це можна порівняти з пістолетом на заправці: замовив 20 літрів, заплатив, натиснув – отримав 20, замовив 30 літрів – отримаєш 30, але ж ніяк не 80 літрів.

Проте, отримавши газ, багато місцевих адміністрацій не сплатили за нього «Нафтогазу». Хоча уряд перерахував компенсацію «на місця» в повному обсязі. Йдеться про відшкодування різниці між тарифами, за якими сплачує населення, і ціною, яку сплачують місцеві теплогосподарства «Нафтогазу». До того ж, кінцеві споживачі практично повністю розрахувалися за надані послуги. Де ж саме дорогою до «Нафтогазу» «загубилися» гроші з двох джерел?

Через це в заручниках опинилися тисячі українців, які тепер мерзнуть у своїх домівках. А «Нафтогаз» загнаний у боргову яму перед посередником, який, в свою чергу, не віддає гроші росіянам! Дійшло до того, що Президент Росії Медведєв особисто втрутився в ситуацію. Водночас у непрості газові стосунки між країнами підлив масла й наш Президент, у різкій формі розкритикувавши через впливові видання Медведєва за відмову приїхати в Україну на 75-ті роковини Голодомору.

Це остаточно розлютило главу РФ: він висунув вимогу Україні, аби та негайно сплатила газовий борг у $2,4 млрд.! Як зазначив з цього приводу відомий експерт з енергетичних питань Михайло Гончар, Росія вирішила шантажувати Україну високою ціною газу через недипломатичну поведінку Віктора Ющенка: «У Росії дають нам відчути: натискаєте на тему Голодомору – отримуйте нові ціни на газ. Природно, що ціна в 400 доларів – це один із засобів ведення психологічних операцій. Що також неодноразово відпрацьовувалося Газпромом».

А мери міст і губернатори, як той кіт з байки Крилова, «слухають та їдять»: тільки за 18 робочих днів листопада заборгували НАК 416 млн. грн. (плюс 982 млн. грн. боргу усіх тепловиків України станом на 1.11.2008р.) Навіть попри те, що вперше в історії України Кабмін доплачує місцевим адміністраціям різницю між вартістю газу і тарифами на місцях. Більше того, деякі мери замість своєчасної сплати за газ втручаються в систему газозабезпечення, зривають пломби і цим вихваляються! На думку Триколіча, це не героїзм, а вже якась «махновщина».

Можливо, «недбалі» мери сподіваються, що з 1 грудня, коли вступає в дію Указ Президента та ініційоване ним рішення РНБО про підвищення ціни на газ на 35%, удасться знов перекласти фінансовий тягар на плечі населення?

Сергій ТОМЧЕНКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *