Ціни на цигарки зростуть: Кабмін хоче підвищити акцизи до європейського рівня

Кабмін вніс до Ради законопроект про поступове підвищення акцизів до 90 євро за 1 тис. сигарет.

Кабінет міністрів України вніс до Верховної Ради проект закону, згідно з яким до 2025 року ставки акцизу на тютюнові вироби поступово виростуть до європейського рівня – 90 євро за 1 тис. сигарет. Даний законопроект розроблений з метою реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Відповідний документ був отриманий парламентом 18 вересня, проте його текст на сайті Ради поки відсутній, передає УНІАН.

Зазначається, що ініціатором проекту закону виступив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Раніше, 30 серпня, текст даного законопроекту був опублікований на сайті Міністерства фінансів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, уряд пропонує збільшити ставки акцизного податку на тютюнові вироби в 2018 році на прогнозний індекс споживчих цін 8,1% і додатково на 20%. Потім акциз буде щорічно рости на 20% до моменту, поки частка акцизного зобов’язання в середньозваженої роздрібної ціни на сигарети не складе 60%, а акциз – не менше 90 євро за 1 тис. сигарет.

Для порівняння, в 2017 році мінімальне податкове зобов’язання для сигарет в Україні становить 21 євро (596 грн) за 1 тис. штук.

У документі наголошується, що реалізація цього законопроекту призведе до збільшення надходжень до зведеного бюджету України. Згідно з проектом держбюджету України на 2018 рік, зростання специфічних ставок акцизу на тютюнові вироби забезпечить додаткові надходження до бюджету на рівні 7,3 млрд грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *