Тарифи «наближуються» до економічно обґрунтованих

Населення розраховувалося за спожиту електроенергію за тарифами, які втричі нижчі за економічно обґрунтовані.

– Національна комісія регулювання енергетики України щомісяця вводить постанови про дотаційні сертифікати для постачальних компаній, – зазначив на зустрічі з журналістами Анатолій Маляр, начальник Чернівецького територіального представництва НКРЕ України. – Адже постачальні компанії відпускають електроенергію для населення за тарифами, втричі нижчими за економічно обґрунтовані.

Загалом збитки постачальних компаній сягнули вже 2 млрд. 654 млн. грн (без ПДВ). Дотації для ВАТ ЕК «Чернівціобленерго» лише за останній місяць склали 46 млн. грн. Тому НКРЕ прийняла рішення про поступове підвищення тарифів.

Нова постанова передбачає спеціальну формулу, за якою тариф, що буде виставлений споживачу, обчислюється від обсягу споживання електроенергії в розрахунковому місяці. Від останніх показів на лічильнику споживача, зафіксованих в розрахунковому місяці, треба відняти попередні покази. Цю різницю слід поділити на кількість днів між датами зняття показів, включаючи день останнього зняття. Отримане число множиться на кількість днів у розрахунковому місяці, за який нараховується плата за спожиту електроенергію.

– Таким чином, буде визначено, скільки електроенергії спожито користувачем: перевищує 150 кВт чи не перевищує, а в разі перевищення – на яку кількість перевищує. На суму перевищення буде застосовано вже підвищений тариф, – пояснює голова правління ВАТ ЕК «Чернівціобленерго» Ярослав Команяк.

За його словами, якщо громадянин споживає до 150 кіловат електроенергії включно, ціна на електроенергію в нього залишається на попередньому рівні – 24,36 коп для міського населення і 22,5 коп для сільського населення. Коли ж споживач використовує більше 150 кВт (це за умови, що в нього немає офіційно встановленого електроопалення), то він платить за перевищення від 150 кВт, або за перевищення показника 250 кВт (з офіційним електроопаленням), по 31,68 коп для міського населення і 29,28 коп для сільського населення.

Зауважимо, що на багатодітні та прийомні сім’ї, а також на громадян, які проживають у гуртожитках сімейного типу, нововведення не розповсюджуватиметься. Вони розраховуватимуться за попереднім тарифом.

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *