Що і по чому придбаватимуть буковинці восени

Українцям загрожує нове подорожчання товарів і послуг у найближчі півтора місяці. На початку осені очікується подорожчання палива, деяких продуктів і окремих видів послуг. Експерти пов’язують це з поганим урожаєм, нестійкою погодою, підвищенням зарплат і невизначно з імпортом енергоресурсів. 

 БЕНЗИН І ГАЗ. На паливному фронті України поки відносно спокійно, впевнені експерти паливного ринку. Причина в тому, що 2 традиційних фактори – ціна нафти і курс гривні – сприятливі: нафта і долар не дорожчають. Тенденція до зниження ціни на бензин марки А-95 триватиме протягом другої половини літа. Вартість впаде мінімум на гривню, тобто нижче 24 грн/л. Бензин і дизель навряд чи подорожчають, а подешевшати можуть, так як їх запасів достатньо. А ось вартість скрапленого автомобільного газу буде коливатися до кінця літа вгору-вниз в межах 10%, або 1-1,1 грн за літр. Через зростання споживання газу після 2010 року свого газу Україні вже не вистачає, і багато що залежить від імпорту: ситуація з поставками газу знову невизначена – неможливо сказати, якими будуть обсяги контрактів з білоруськими і російськими трейдерами і чим їх замінити , якщо постачання скоротиться.

ТОВАРИ ТА ПОСЛУГИ. Протягом липня-серпня слід очікувати подальшого “повзучого” зростання вартості промислових товарів і послуг. “Уже подорожчав транспорт (наприклад, метро в Києві – на 25%, наземний транспорт на 33%, або на 1 грн). Це може послужити сигналом для регіонів, де вартість проїзду набагато нижче. Через традиційний літній сезон дорожчають будматеріали. Приблизно на 10% подорожчав і літній відпочинок. Зростають ціни на м’ясо. Натомість у липні почалося здешевлення деяких овочів і молока, тому інфляція може арифметично виявитися нульовою. Але вже до вересня можливе офіційне зростання цін на товари і послуги на 8-10%”.

ПРОДУКТИ. Очікувати дешевих овочів і фруктів не слід. У кращому випадку ціни на них залишаться на нинішньому рівні, так як дуже поганий урожай. Вартість борщового набору може скласти в середньому 18 грн/кг замість 9 грн/кг. За попередніми прогнозами, картоплю восени продаватимуть по 4-6 грн/кг (зараз близько 10 грн), капусту та моркву – по 6-8 грн/кг (11-16 грн), буряк – 5-7 грн/кг (7-8 грн), цибулю – по 5-8 грн/кг (10-12 грн).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *