Що можна купити на середню зарплату в Україні

Як вважає офіційне джерело – Держслужба статистики – середня зарплата в Україні набагато випереджає інфляцію. Так, за рік заробітки народу зросли в середньому на 37%, ціни на товари та послуги – на 16,4%, а на харчі – на 18,8%. Хоча при цьому багато продуктів з повсякденного раціону українців за рік встигли подорожчати на 50-80%. Подешевшала, мабуть, лише гречка. Експерти передбачають, що до кінця року інфляція ще прискориться перш за все через подальше зростання цін на харчі.

За відомостями Держстату, середня зарплата у вересні склала 7351 грн, це майже на 2 тис. грн. більше, ніж торік. Утім, експерти вважають це зростання доволі умовним, бо статистика не враховує не лише тіньовий сектор, де реальні заробітки, надто у провінції, у 1,5-2 рази менші від середньостатистичних, але й підприємства із кількістю робітників менше 10. А на них працює  десь 1,5 млн осіб – 15% від загальної кількості зареєстрованих робітників. А от зростання цін, навпаки занижене, адже для розрахунку зростання цін здебільшого береться статистика за харчами, які належать до економ сегменту.

Думка експертів

Аналітики продринку впевнені, що ціни на продукти у нас зростатимуть і далі, причому в деяких випадках перевищать європейські. Уже зараз польська зелень, огірки, помідори часом дешевші за вітчизняні.

За словами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, головна причина в тому, що відпускні ціни виробників в Україні та в Польщі зрівнялися, а ПДВ на сільгосппродукцію у них 5%, у нас – 20%. «У підсумку це робить наші овочі-фрукти дорожчими від польських на 12%, – роз’яснив Дорошенко. – Ще проблема – наші овочі низької якості через те, що аграрії не можуть через бідність купити якісне насіння, правильно удобрювати рослини. Тому фермери намагаються швидше продати врожай просто з полів за будь-якою ціною: це вигідніше, оскільки половина вирощеного до весни може згнити у сховищах».

Через це Дорошенко прогнозує вже у грудні дефіцит вітчизняних овочів, а від січня – і 30-40% зростання ціни на імпортний борщнабір. Все це може збільшити річну інфляцію ще на 3-5%. А ось м’ясо, молочні продукти, бакалія, за його словами, найближчими місяцями навряд чи дорожчатимуть. Особливо гречка, ціна якої, як і говорили фахівці, була торік спекулятивно завищена. Ціну на м’ясо стримає низький споживчий попит, на сири – імпорт, насамперед з Польщі, де вони дешевші за наші вже зараз.

Хоча Президент Украналітцентру Олександр Охріменко, навпаки, говорить, що до кінця року ще буде дорожчати і м’ясо, і молоко: «Йдеться про свинину, яка вирощується переважно в приватному секторі і залежить від вартості кормів. Впадуть і попит, і пропозиція, а ціни зростуть. Тому меню багатьох зміниться: люди стануть купувати більше курятини, яка поки що дорожчати не має, яєць, молока, а також дешевших за гречку круп –перловки, пшона, гороху».

ukr.media

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *