Розробляється короткострокова програма розвитку Чернівців на 2011-2012 роки

Житлово-комунальне господарство Чернівців потребує нагальних змін. І воно буде реформуватися у бік більшої ефективності, – заявив заступник міського голови Василь ТИМОФЄЄВ, який нині курує у Чернівцях цей напрямок роботи.  Що саме чекає на чернівчан – про це у розмові з Василем Трохимовичем

– Мова йде, насамперед, про нещодавнє розпорядження секретаря міської ради Віталія Михайлішина «Про створення робочої групи для створення короткострокової на 2011-2012 роки програми розвитку міста», – наголосив п. Тимофєєв.

– До її розробки залучено багато досвідчених фахівців: працівників департаменту міської ради, активних та небайдужих до стану справ ЖКГ депутатів, представників наукових товариств, директорів окремих підприємств міста… Нинішнього тижня відбулося перше засідання. Робоча група має проаналізувати стан справ у житлово-комунальному господарстві міста і вирішити, які саме програми доцільно продовжувати, бо окремі з них були призупинені у зв’язку з відсутністю фінансування. Та й бачення розвитку деяких з них, імовірно, буде трохи іншим.

Напрацювання ж групи щодо визначення першочергових напрямків реформування ЖКГ ми винесемо на публічний розгляд громадськості міста.

– Цікаво, а є програми, які обов’язково підтримуватимете?

–Так, це стосується створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). До речі, 1996-1997 року саме я і розпочинав цю роботу. Тоді ми вперше у Чернівцях презентували товариство співвласників. Керівництво міста цю ідею підтримало й у департаменті ЖКГ навіть був створений окремий відділ. До 98-го року ми мали їх уже більше півсотні.

Тоді для ОСББ був сприятливий період. Адже місто ще мало неприватизовані нежитлові приміщення, які були прибудовані чи вбудовані в будинки. Тож товариства співвласників ними розпоряджалися. І за рахунок оренди залучали додаткові кошти, використовуючи їх на ремонт покрівлі, благоустрою прилеглої території, заміну інженерних комунікацій, утеплення фасаду будинків тощо.

Проте, на мою думку, за наступні роки робота зі створення ОСББ не набрала ще недостатніх темпів. Їх зараз трохи більше 250, а це для нашого міста дуже мало.

Є тут деякі проблеми, зокрема неврегульоване законодавство. Скажімо, «Обленерго» хоче укладати угоди на постачання електроенергії не з кожним мешканцем, як у звичайному будинку, а з юридичною особою – товариством співвласників. А люди бажають платити кожен за себе, адже хтось платить, хтось – ні. Тоді як товариство мусить розрахувати за всіх…

– За що першочергово візьметеся?

– Серед найбільш нагальних проблем – заміна ліфтів, які експлуатуються вже понад 25 років, капітальні ремонти окремих їхніх агрегатів. Лише в об’єднаннях співтовариств багатоквартирних будинків – 72 ліфти, яким потрібен частковий чи капітальний ремонт, або й взагалі повна заміна. Зрештою, ситуація у ліфтовому господарстві в місті не набагато краща, ніж з дорогами.

– Це у планах чи, можливо, щось ви вже починаєте робити?

– У роботі вже розпорядження Михайлішина стосовно капітального ремонту покрівель житлових будинків ОСББ із застосуванням теплогідроізоляційного покриття – ізофрам. Йдеться про будинки на вулицях Хотинській, 45 та Руській, 209, 297 і 248Б, а також заміну ліфтів у 5-ти будинках: на вулицях Червоноармійській, 101, Південно-Кільцевій, 1Б і 5Б, Івасюка, 13 та в окремих під’їздах будинку по вулиці Хотинській 49Б. Лише на заміну ліфтів планується виділити 1 млн. 328 тис. грн.

Серед інших пріоритетних напрямків ЖКГ, звісно ж, дороги, інженерні мережі, удосконалення та заміна інженерного обладнання автотранспорту, оновлення рухомого складу автобусно-тролейбусних підприємств.

На жаль, у житлово-комунальному господарстві міста ще не достатньо впроваджуються нові технології та сучасна техніка. Проте така робота може виконуватися лише поступово. Тому короткострокова програма розвитку міста включає лише основні та найбільш нагальні напрямки розвитку. Невдовзі ми керуватимемося нею в роботі, під неї формуватимемо бюджет міста, звертатимемося в
облдержадміністрацію, Кабінет міністрів, аби залучити додаткові кошти.

Труднощі в ЖКГ не виникли вчора, вони накопичувалися роками. Тому до їх вирішення потрібно підходити стратегічно, а не займатися лише поточними проблемами та латанням дірок. Проте, слід віддати належне моїм попередникам за придбаний асфальтоукладач, запущений асфальтний завод та інші зрушення й починання…

Ми ці ініціативи продовжуватимемо. Прискорюємо роботи з введення в дію сміттєсортувального заводу. Та вже зараз, завдяки зусиллям комунальників, місто більш ретельно прибирається, стає чистішим. Починаємо встановлювати в Чернівцях мережу дитячих майданчиків…

– А здешевлення послуг житлово-комунальних підприємств буде?

–Усі вони, на жаль, працюють з рентабельністю від 2 до 5 відсотків. Собівартість послуг, які надають КП «Чернівцітеплокомуненерго», «Водоканалу», «Чернівціспецкомунтрансу», набагато вища, ніж за тарифами. Тому державі доводиться компенсувати цю різницю, аби не підвищувати тарифи для населення. А щоби ці послуги були дешевшими, потрібно модернізувати систему ЖКГ. Над цим і працюватимемо в майбутньому.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *