Рейдерство: система рибоохорони

У столичних кабінетах зазіхають на власність буковинців. Колектив Головного управління охорони, використання та відтворення водних живих ресурсів і регулювання рибальства в Чернівецькій області звернувся до представників влади, а також до мешканців краю, ЗМІ та рибалок-аматорів за підтримкою у боротьбі з рейдерством.

Новий напад рейдерства остаточно позбавить буковинців  дарів природи, бо вони стануть власністю окремої «сім’ї» олігархів.

Учетверте за останніх 3 роки рибоохоронці західних областей зустріли новорічні свята в стані реорганізації. Цього разу їх «з метою раціонального використання матеріальних ресурсів, покращення системи керування рибоохороною» об’єднують у Верхньо-Дністровське басейнове управління рибоохорони.

Нагадаймо: у квітні 2007-го подібне утворення  – Подільське державне басейнове управління рибоохорони, до складу якого входили Чернівецька, Тернопільська, Хмельницька та Вінницька області, – було ліквідоване приблизно з тією ж мотивацією!

Ярослав КОГУТЯК, керівник Держрибоохорони Чернівецької області, наголошує: кожна реорганізація – це скасуванням напрацьованих методів роботи, розробленої документації, втрати державних коштів, звільнення досвідчених працівників і… чисельні судові розгляди з органами рибоохорони в ролі відповідача з питань соціального захисту та охорони праці, власності на окремі об’єкти господарювання і виникнення передумов для їхнього відчуження. Для колективу рибоохоронців давно зрозуміло однозначно: кінцева мета нового утворення – перепідпорядкування майна та земельних ділянок обласних управлінь для полегшення подальшого «дерибану».

Всупереч вимогам антикризової Постанови Кабміну та Указів Президента створюється нова структура, розширюється штат із попереднім звільненням усіх нинішніх працівників. Поспіхом і заднім числом видається наказ з датою «01 грудня 2008 року» і одразу ж створюється комісія для передачі майна. В «аварійному» порядку в Києві начальникам обласних управлінь вручають наказ про їх «вивільнення». Очевидно, «творці» наказу дуже поспішали, тому що, крім чисельних орфографічних та стилістичних помилок, наказова частина містить купу фактичних: начальник ГУ рибоохорони в Тернопільській області звільняється з посади в … Хмельницькій області, а  івано-франківський начальник – у Чернівецькій…

Ні в кого на Буковині вже не викликає подиву, коли нова структура створюється під конкретну людину. Тож і тут начальником поспіхом створеного басейнового управління призначено кельменчанина, депутата обласної ради, колишнього заступника губернатора, будівельника за фахом і, очевидно, природоохоронця за поликанням, В.Харабару.

І тут варто зауважити,  що триває судовий процес за позовом кельменецьких рибоохоронців у зв’язку з тим, що Кельменецька райрада на сесії у березні 2008-го прийняла рішення про включення майна, яке перебуває на балансі «Чернівцідержрибоохорони», до Переліку об’єктів спільної власності територіальних громад Кельменецького району! Рішення райради у липні минулого року скасоване Господарським судом Чернівецької області. Але тепер на посаду начальника басейнового управління призначається «своя людина» голови Кельменецької райради, що зводить нанівець боротьбу колективу. Доречно згадати, що майно, про яке йдеться, самі депути оцінюють в мільйон доларів!

Рибоохоронці стверджують: усе це твориться для того, щоби «додерибанити» останнє. У Чернівецькій області, зокрема, це будинок бази рибоохоронців із земельною ділянкою у Дністрівці Кельменецького району і єдине державне риборозплідне господарство в Лопушній Вижницького.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *