Проект «Ведення бізнесу» Світового банку

Здійснення проекту «Ведення бізнесу» почалося 2003 року за ініціативи Світового банку. Економіка країни оцінюється у звіті за 10 сферами її регулювання. До уваги беруться час та вартість оформлення підприємства, ведення зовнішньоторговельних операцій, оподаткування та закриття підприємства. Не порівнюється макроекономічна політика, якість інфраструктури, коливання валюти, ставлення інвесторів та рівень злочинності.

Країни-лідери глобального рейтингу:

Сінгапур, Нова Зеландія, США, Гонконг (Китай), Данія, Великобританія, Канада, Ірландія, Австралія, Ісландія, Норвегія, Японія, Фінляндія, Швеція, Таїланд, Швейцарія, Естонія, Бельгія, Німеччина, Нідерланди, Латвія, Саудівська Аравія, Малайзія та Австрія.

Другий рік поспіль перше місце у глобальному рейтингу простоти ведення бізнесу серед 178 країн посідає Сінгапур.

Серед лідерів Східної Європи та Центральної Азії – Естонія (17 місце), Латвія (22), Литва (26), Словаччина (32), Вірменія (39), Угорщина (45), Болгарія (46) та Румунія (48).

Найгірше – з податками та ліцензуванням

139-те місце України поки що не змінилося. Найнижчі оцінки ми отримали зі сплати податків та ліцензування, за якими безнадійно пасемо задніх.

Україна має одну з найобтяжливіших податкових систем у світі (177 місце з 178). У нас сплачується 99 видів податків, а на процедури, пов’язані з їхньою сплатою, витрачається 2085 годин на рік, тобто, майже 3 місяці. Близько 60% прибутку підприємці сплачують у вигляді податків, тоді як у світі цей показник становить близько 40%.

Україна посідає 174 місце з отримання ліцензій. Цей індикатор аналізує процедури, необхідні для найпростішого будівництва, включаючи отримання необхідних ліцензій і дозволів, підготовку звернень і проходження перевірок, а також підключення до комунікаційних мереж. Щоб отримати усі будівельні дозволи, в середньому необхідно пройти 29 процедур і витратити 429 днів.

Для прискорення реформ Світовий банк рекомендує Україні:

■ Прийняти новий Податковий кодекс, скоротити кількість та спростити податкові платежі.

■ Прийняти новий закон про акціонерні товариства, встановити чіткі правила відповідальності директорів, оприлюднення інформації та захисту прав дрібних акціонерів.

■ Радикально зменшити та спростити надання ліцензій та дозволів.

■ Пришвидшити стандартизацію та сертифікацію товарів, роблячи таким чином зовнішню торгівлю простішою і швидшою.

Органи державної влади в Україні повинні почати діяти як каталізатор розвитку та інновацій замість того, щоби блокувати зміни. Одним з найяскравіших прикладів є стандартизація та сертифікація.

Стандарти, що залишилися з радянських часів, у багатьох випадках є обов’язковими і впровадження нових продуктів чи технологій практично заборонено, за винятком випадків отримання спеціального дозволу, на що витрачається багато зусиль і коштів. Україна географічно належить до Європи, тож її правила ведення бізнесу мають бути якомога ближчими до європейських. Зараз настав час для радикальних змін, – наголошує Олена Волошина, керівник діяльності МФК в Україні.

Місце України за індикаторами рейтингу:

■ Створення компанії 109 – (-4 до 2007).

■ Отримання ліцензії – 174.

■ Наймання працівників – 102 (+1).

■ Реєстрація власності – 138 (-4).

■ Отримання кредитів – 68 (-6).

■ Захист інвесторів – 141.

■ Сплата податків – 177.

■ Ведення міжнародної торгівлі – 120 (-4).

■ Виконання контрактів – 46.

■ Закриття компаніі – 140 (-1).

Загалом, проект Doing Business сприяв впровадженню або надав інформацію для здійснення 113 реформ у різних країнах світу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *