Податківці знищують буковинський бізнес?

▶▶Влада і бізнес – партнери чи антагоністи? ▶▶Повернуть, якщо знову віддаси ▶▶Розмірковую про закриття ▶▶

Про це йдеться у відкритому листі Уповноваженого Держкомпідприємництва з питань захисту прав підприємців у Чернівецькій області Володимира ДОРОША до Президента України. Копії документа направлені прем’єр-міністру, голові ДПАУ та ЗМІ.

В. Дорош, який був учасником усіх форумів «Влада і бізнес – партнери», наголошує, що звертається до Президента тому, що саме він запропонував підприємцям таку формулу партнерства.

Ось витяг із цього листа:
«Останнім часом у краї спостерігаються тривожні тенденції, які свідчать про посилення тиску на підприємницькі структури з боку Державної податкової адміністрації в Чернівецькій області. Зокрема, від травня поточного року, коли відбулася зміна керівництва ОДПА, розпочався масований тиск на бізнес з метою авансової сплати податкових платежів. Під натиском податкової служби буковинські підприємці вже сплатили податкові платежі на 3-4 місяці наперед, при чому це стосується не тільки податку на прибуток, але й податку на додану вартість! Так, станом на 1.11.2008 р. переплата податкових платежів до державного бюджету складала понад 80 млн. грн. і 16 млн. грн. з цієї суми становить зайво сплачений податок на додану вартість.

Водночас податківці змушують бізнес свідомо завищувати прибутки з метою їхнього узгодження з податковими надходженнями, сплаченими наперед. Це, зрозуміло, призводить до вимивання обігових коштів з підприємств краю, що в умовах нинішньої економічної кризи особливо небезпечне».

Як зауважує Дорош, «діяльність податкової служби області спрямована зовсім не на боротьбу з «тіньовим» бізнесом, а на «вибивання» надмірної сплати податкових платежів з тих суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють легально та сплачують усі податки. У результаті таких антипартнерських дій бізнес змушений вдаватись до «тіньових» схем сплати податків або взагалі припиняти свою діяльність».

Насамкінець Уповноважений просить захистити бізнес Буковини «шляхом зміни керівництва ДПА у Чернівецькій області з нинішнього, на таке, яке відновило б партнерські відносини з підприємцями краю».

Влада і бізнес – партнери чи антагоністи?

Чи направді збільшився тиск податківців на підприємців останнім часом? Про це «Версії» вирішили запитати самих підприємців.

Повернуть, якщо знову віддаси

Анатолій Васильович ГОНЧАР, директор фірми «АРГО»:
– Зіткнулися нині з двома основними проблемами, які можуть знищити наше виробництво. Ми – підприємство, яке існує на кредитах. Нині, як відомо, банки дають їх неохоче. А без грошей – самі розумієте, ні працювати, ні розвиватися не можна. Хоча з іншого боку, кошти в нас нібито і є, бо 14 млн. грн нам заборгувала держава у вигляді неповерненого ПДВ. І це при тому, що 4 млн з них навіть підтверджені уже київськими перевірками. Тобто нам їх обов’язково повинні повернути.

Але саме тут і починається тиск податківців: нам телефонують з податкової міліції, Хотинської податкової інспекції, ДПА в Чернівецькій області і ставлять таку умову: отримаєте ПДВ, якщо авансом заплатите податок на прибуток.

Але ж ми станом на вересень місяць уже сплатили цей податок до кінця 2008 року! Ось і виходить замкнене коло. Ми сплачуємо наперед податок на прибуток, який іде в державну казну. Підрахунки-розрахунки – і, виходячи з цього, податківцям доводять нові нереальні плани. Виконуючи їх, вони знищують бізнес.

І насамкінець зауважу: у нас на підприємстві працює понад тисячу людей..

Розмірковую про закриття

Валерій Олександрович К., керівник МПП:
– Вибачте, називатися не буду. Не хочу зайвих проблем. Моє підприємство дуже легко розчавити, коли захотіти. Тому не ризикуватиму. В нашій державі так: якщо ти дихаєш, то вже порушуєш якісь правила і норми… Та ще рік тому такого не було: до нашого бухгалтера постійно телефонує податковий інспектор з вимогою платити, платити і платити! А звідки я наперед можу взяти гроші?

Зрештою, давно пора було б прийняти Податковий Кодекс. Але це, напевно, тим, що нагорі, не вигідно. А я вже розмірковую над тим, щоби, коли ситуація не зміниться на краще, прикрити свій бізнес. Хоча й вклав у нього багато здоров’я і зусиль.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *