«Орильський» хліб знову дорожчає,

«Хотинський» і «Щоденний» поки щo «тримаються». Чи надовго?

Винні – монополісти?

3 грн 60 коп. за 1 буханець – такою буде відпускна ціна на наймасовіший борошняний улюбленець чернівчан уже цими днями. Хоча його вартість уже зростала і зовсім недавно на 20-30 копійок. Про причини цього малоприємного для громадян явища говорив на брифінгу Михайло ГАЙНІЧЕРУ, заступник голови ОДА.

– Найбільший монополіст на Буковині – Чернівецький хлібокомбінат, який належить компанії «Цархліб». Крім Чернівців, ця компанія працює в Івано-Франківську, Бердичеві, Луцьку та Севастополі.

На ринку Буковини «ЧХК» ще торік займав до 70% ринку. Але від червня минулого року всі, хто виробляє хліб, купують борошно з аграрного фонду. Завдяки цьому за один рік кількість таких компаній збільшилася з 4 до 32. А ринок «ЧХК» зменшився до 62,5%.

Ціна на борошно, у залежності від сорту, становить від 2550 грн до 2600 грн за 1 тону. Вартість борошна на вільному ринку сягає 3100 грн за 1 тонну.

Сільгоспвиробник працює практично собі на збитки. Чого не скажеш про зернотрейдерів. Якби свого часу держава не віддала у приватні руки елеватори, зерносховища та й загалом цю всю стратегічну галузь, ситуація не виходила б з-під її контролю.

Чернівецький же хлібокомбінат пояснює зростання цін кредиторськими заборгованостями, подорожчанням борошна та енергоносіїв.

Управління агропромислового розвитку цьогоріч за форвардними контрактами заготувало 3210 т зерна. У попередні роки ці заготівлі були на рівні кількох сотень тонн.

Допомога хлібопекарям

За ініціативою управління агропромислового розвитку, на Буковині діє програма підтримки хлібопекарів. Уже найближчим часом тим, хто не має достатніх обігових коштів, надаватимуть допомогу з обласного бюджету з наступним поверненням. На цю програму виділять 1 млн. грн із поверненням через 2-3 місяці.

– «Хотинський» і «Щоденний» хліб, який випускає «ЧХК», не подорожчає, – зазначив п. Гайнічеру. – Щодо «Орильського», то він зростає в ціні через монополіста.

Чому ж влада не хоче чи не може скористатися антимонопольним законодавством, залишається незрозумілим. Але контролювати ціни, за словами заступника голови ОДА, вони, на жаль, не можуть. «Виробник за 10 днів до зміни ціни на товар нас тільки повідомляє про своє рішення», – наголошує Михайло Іванович. Але влада втішена бодай тим, що, як запевнив «ЧХК», підняття цін на цьому поки що припиниться.

Та чи варто вірити на слово тим, на кого ніхто не може вплинути?..

Бо, зрештою, хто б і що не казав, а ціни на хліб у нас так чи інакше будуть європейські. А це не один десяток гривень за буханець.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«Орильський» хліб знову дорожчає,”