Новодністровськ: переділ

До редакції надійшов лист від голови ГО «Майбутнє України» Р.Панчишина. Він та його однодумці стурбовані ситуацією довкола міста Новодністровськ, За словами представників ГО, вони не змогли ознайомити зі своєю точкою зору голову ОДА: він їх не прийняв. До газети телефонували й пересічні новодністровці. Тож «Версії» оприлюднюють головні аргументи (без емоційних оцінок) Руслана Панчишина. З повним текстом листа можна ознайомитись на місцевих приватних веб-сайтах. Редакція готова надати шпальти для дискусії з цього питання всім зацікавленим сторонам.

Сьогодні вже важко підрахувати, яких втрат, завдяки політиці ОДА, зазнали і ще зазнають новодністровці. Свіжий факт – доручення губернатора «навести порядок у медичному обслуговуванні жителів Сокирянського району та міста Новодністровська». Що це означає для новодністровців?

Сокиряни звели величезну лікарню за кошти Дністровської ГАЕС, що не передбачено жодною постановою! Всі гроші на соціально-культурну сферу передбачалися для Новодністровська. І перший договір (у червні 2006 року) про переказ коштів був між двома сторонами – ВАТ «Укргідроенерго» та Новодністровською міськрадою.

А вже в липні ОДА наполягає на підписанні тристоронньої угоди, в якій захищаються об’єкти Сокирянщини за рахунок новодністровських коштів.

А цими днями вирішено закрити стаціонар Новодністровської лікарні. Усім новодністровцям, за чий кошт постала райлікарня, доведеться лікуватися в Сокирянах… Адже величезну п’ятиповерхову лікарню треба якось мотивувати, кимсь і чимсь її заповнювати. А далі для новодністровців постане плата за її послуги – вони ж бо з чужої території.

До речі, протягом останніх років народжуваність у Новодністровську є найбільшою в області, але породіллі змушені долати кілометри доріг до пологового будинку, оскільки ще одного на цій території не треба.

За підтримки обласної влади район прагне повернути оздоровчий табір «Лісова казка», переданий Новодністровську 2001 року, а також пляж і, зрештою, всю прибережну зону Дністра.

На міському пляжі сільрада Ожевого, яка ніколи не мала там своєї землі, здає в оренду ділянки під торгівлю, але не прибирає – це роблять новодністровські школярі та міські комунальні служби.

Та й сміттєзвалище – одне з найкращих в області, як зазначалося при перевірках – оголошується шкідливим, щоби цю землю відібрати. Торік ожевчани перекривали дорогу на сміттєзвалище (у приватних розмовах вибачалися за це, мовляв, змушені були догодити сільському голові, яка діяла за вказівками з району).

У прокуратуру, до судових інстанцій направляються кілограми паперу з претензіями на те чи інше майно або землі Новодністровська…

Водночас звичайне рішення Новодністровської міськради про виділення 3 соток землі під город опротестовується прокуратурою. Податкова інспекція, всупереч чинному законодавству, направила листи дирекції ГЕС-1 та дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС (найбільшим міським платникам податків) про перерахування податків з доходів громадян за місцем проживання громадян…

У цей час Новодністровська міськрада на сплату зарплати від початку року взяла вже 7 позик у Держказначействі. Одне з найбільших в Україні будівництв, фінансоване державою, не може утримувати населений пункт, спеціально створений як супутник Дністровського каскаду ГЕС і ГАЕС?!.

ГО «Майбутнє України» бере на себе зобов’язання довести до відома Президента України та відповідних міністерств інформацію про наміри нинішніх обласних і районних чиновників. Після намірів перереєструвати ДністровськуГАЕС у квітні ц.р. ми зібрали мітинг протесту.

На тисячі підписів новодністровців під зверненням до Президента та Прем’єра отримана відповідь міністра палива та енергетики Ю.Бойка: «Наказом НАК «Енергетична компанія України» від 21.04.2010 р. №31 затверджено «Положення про філію «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» ВАТ «Укргідроенерго» (у новій редакції). Відповідно до пункту 1.4. Положення, місцезнаходженням філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» ВАТ «Укргідроенерго» є м. Новодністровськ, Чернівецька область, тобто місцезнаходження філії не змінилося».

P.S. Схоже, мітинг виявився найефективнішим методом досягнення бажаного результату, тож новодністровці залишають за собою право й надалі користуватися такою формою протесту.

Руслан ПАНЧИШИН, голова ГО «Майбутнє України», Новодністровськ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 коментарів “Новодністровськ: переділ”