Молот «соціальних ініціатив» розтрощить українську економіку

Таку думку висловив Андрій НОВАК, Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету, до якого редакція звернулася за коментарем щодо соціальної активності влади.

– Напередодні парламентської виборчої кампанії Президент України почав видавати цілий каскад «соціальних ініціатив», які являють собою, переважно, одноразові доплати, допомоги, виплати деяким категоріям населення.

Каскад збільшується чи не щотижня, при кожній зустрічі з «трудовими колективами» в регіональних президентських поїздках. За наростанням цього каскаду «соціальних ініціатив» вже не встигають чиновники уряду та самої президентської адміністрації, називаючи все більшу суму, необхідну для їх виконання – то 8 млрд., то 16 млрд., то вже й 25 млрд. грн.

Підозрюю, що до початку виборчої кампанії ця сума може збільшуватись ще не раз. Враховуючи передвиборчий час та одноразовий характер цих «ініціатив», їх не можна сприймати інакше, як прямий підкуп виборців.

Але важливіше те, який вплив на вітчизняну економіку здійснить цей соціальний «рай». А вплив буде подвійно негативним, бо джерел для виплат таких значних коштів може бути лише два: по-перше, це гроші, взяті в борг ззовні та всередині країни; по-друге, це «додаткові» бюджетні доходи понад тих, які заплановані Державним Бюджетом на 2012 рік – а їх можна «витрясти» лише додатковими митними і податковими поборами.

Другий чинник в економіці може відобразитись лише одним результатом – підвищенням цін, бо все, що держава додатково вирве з підприємця, він змушений буде перекласти на ціну свого виробленого чи торговельного товару.

А перший чинник – борговий, своїми наслідками може підірвати стабільність всієї фінансової системи країни, бо подальше зростання державного боргу, який за останній рік зріс на 42 млрд. грн. і досяг на початку лютого 475,2 млрд. грн., разом з величезним негативним зовнішньоторговельним сальдо за минулий рік – $14,2 млрд. може підірвати стабільність гривні, девальвуючи її на десятки відсотків. А значна девальвація у поєднанні з високою інфляцією може обвалити наш ВВП подібно до 2008 року.

При цьому, споживча вартість, тобто цінність передвиборчих виплат може опуститись нижче 0-ої позначки, тобто реальні доходи населення зменшаться. В такій ситуації, бізнесового обвалу з одного боку, та соціальної деградації з іншого, недалеко і до громадянських потрясінь.

Хоча, звичайно, досить немала частка громадян будуть сприймати «Вітіну тисячу», як раніше і «Юліну тисячу» як благодать владну, не бажаючи навіть розуміти катастрофічних наслідків боргової та інфляційної політики популізму, не забезпеченої реальним економічним розвитком.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *