«Калинка»: 22 тис. робочих місць пішло за водою

Спека, болото, яким можна проїхати лише  на «КАМАЗі» –  і ядучий запах зіпсованих продуктів, багна і отрутохімікатів. Кучугури сміття, яке раніше було продуктами, памперсами і побутовою хімією. Над усім цим рояться мухи та оси. Покриті грязюкою люди відмивають упаковки з харчами. Розбиті вікна і двері магазинів. Так виглядає Калинівський ринок після повені. Ми з’їздили туди, але витримати більше 40 хвилин не змогли: нудить, паморочиться голова, а шлунок зводять судоми. Між тим, люди працюють від 8 до 24 години, намагаючись врятувати бодай щось і очистити контейнери від болота. Вчора на ринку помер від серцевого нападу один з «рикш», ще нестарий чоловік…

 «Гаряча лінія»
З питань виникнення надзвичайних ситуацій у зв’язку з стихійним лихом звертайтеся цілодобово за телефонами (0372) 55-39-39, 55-34-60, 55-32-42, 51-30-10.

Розрахунковий рахунок для пожертв на ліквідацію наслідків повені:
Одержувач: Головне фінансове управління Чернівецької обласної державної адміністрації
Код ЄДРПОУ 02317304, Р/р 37122050001099
Банк одержувача: УДК в Чернівецькій області
МФО 856135
Обов’язкова примітка: Для постраждалих внаслідок стихії жителів Чернівецької області

До контейнерів можна підступитися лише у високих гумових чоботях. Ми з головою представництва Держкомпідприємництва в Чернівецькій області Олександром КАРУЦЕНКОМ та його заступником Олексієм КОКОДЕЄМ  виходимо з авта по-черзі: з іншого боку дверцята не відчинити – багно. В одному з найбільш постраждалих продуктових секторів нас зустрічає Василь НИКОЛАЙЧУК, заступник генерального директора з організації торгівлі МТК «Калинівський ринок». Він каже, що збитки комунального підприємства склали приблизно 10,4 млн. грн. Збитки, завдані кожному конкретному підприємцю, підраховувати поки що ніхто не береться.
Роботу ринку призупинено до 12 серпня. Потім буде санобробка. СЕС дослідить кожен контейнер і надасть дозволи на їхню роботу. Поки що ж на усьому ринку двічі на день розприскують «Забель» – дезинфікуючий хімікат із задушливим запахом.
– Катастрофічно не вистачає техніки, – каже п. Василь. – Транспорт надала більшість будівельних підприємств. Ми вдячні ПМК-76, ПП Карвацькому, «Комунтрансу», «Шляхбуду» та іншим, хто надали вантажівки з високими бортами. Інші тут не годяться, бо ж сміття треба довезти до Чорнівки так, щоби по місту не розсисипалося: хто зна, яка тут зараза. Але працюють вони не безкоштовно: за кожний рейс беруть 250 грн. Ринок платить їх за рахунок зарплати своїх робітників. Тобто, жінки-двірники, паркувальники, які працюють на 0,75 ставки, грошей не отримають. Вкрай необхідні навантажувачі, але у Чернівцях їх взагалі немає! Тому й сніг зимою не збирають. Як приберемо болото, потрібні будуть поливальні машини для відмивання ринку. Їх обіцяли надіслати з сусідніх областей – Тернопільської, Хмельницької, Вінницької. Окремо хотілося б подякувати МНС-никам: вони єдині, хто допомагає безкоштовно. Появлялися Федорук і Попадюк, але нічого конкретного не обіцяли. Натомість усі контрольні служби вже «завалили» нас приписами.
Найбільше, крім продуктових, постраждав 8 сектор, де торгують оптовими партіями одягу та білизни. Орієнтовно один залитий контейнер у цьому секторі «тягне» на 200 тис. грн збитків. Освітлення у мокрих контейнерах відключене:  високий ризик ураження струмом. Товар, який ще можна врятувати, поскладали на дахах. Відмивають упаковки та відрами виносять намул. Близько 200 контейнерів ще взагалі не відкривали.
– Кажуть, що підприємці миють ковбаси та інші продукти, щоби продати, – продовжує Василь Николайчук. – Насправді ж це робиться для того, щоб здати їх назад на склад (!). Кажуть, що так можна повернути хоча б частину  втрачених грошей (можна лише здогадуватися, що з такими продуктами зроблять на складі – Л.Я.).
Представники Держкомпідприємництва пропонують створити реєстр  потерпілих, з тим, щоб домогтися у Комітеті бодай мізерної адресної допомоги кожному постраждалому. Але навіть самі підприємці розуміють, як це важко  буде зробити.
– Оцінити втрати буде доволі складно, – каже підприємець Юрій ТКАЧУК, – я можу приблизно порахувати, скільки зіпсованих продуктів я викинув, але ж на всі збитки потрібні документи… Вони є не у всіх людей. А невиплачені кредити? Щоправда, чутки про людей, які вішаються через борги, неправдиві, але багато хто з нас більше не зможе працювати на ринку. На багатьох контейнерах вже висять таблички: «Здаю» або «Продаю». Для мене головне, що я лишився живий та здоровий. Бог дасть, відновимося, я у це вірю.
Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *