Калинівський ринок – найнебезпечніше місце в Чернівцях

Програму його оздоровлення запропонувала глава уряду Юлія Тимошенко

Так виглядав Калинівський ринок 30 липня
Так виглядав Калинівський ринок 30 липня

– Перш за все потрібно зберегти робочі місця, забезпечити протипожежну та протипаводкову безпеку, – наголосила під час зустрічі з підприємцями та журналістами заступник голови Урядової комісії, голова Ради підприємців при Кабміні Оксана ПРОДАН, яка за дорученням Тимошенко відвідала Чернівці. – А відтак ухвалити новий генеральний план розвитку Калинівського ринку.

– Якби, не дай Боже, на Калинці стався не паводок, а пожежа, потерпілих було б у сотні разів більше, – справедливо зауважила наша землячка. Кожен відвідувач ринку знає з власного досвіду, що із закритих і забитих торгових рядів просто так не вибратися. Не заїде туди й жодна пожежна машина. Тож Оксана Продан, перебуваючи в Чернівцях, порушила питання термінового ухвалення нового генерального плану розвитку ринку, без якого неможлива його реконструкція.
– Прем’єр-міністр вимагає від усіх органів виконавчої влади не лише збереження всіх робочих місць на Калинівському ринку, а й забезпечення протипожежної та протиповеневої безпеки як для підприємств, так і для відвідувачів, які перебувають на території ринку. Саме тому питання нового генерального плану є вкрай актуальним, – додала Оксана Продан.

Як це було

Спека, болото, яким можна проїхати лише на «КАМАЗі» – і ядучий запах зіпсованих продуктів, багна і отрутохімікатів. Кучугури сміття, яке раніше було продуктами, памперсами чи побутовою хімією. Над усім цим рояться мухи та оси. Покриті грязюкою люди відмивають упаковки з харчами. Розбиті вікна і двері магазинів. Так виглядав Калинівський ринок після липневої повені. Коли кореспондентка «Версій» поїхала туди, то витримала не більше 40 хвилин: почало нудити, паморочилася голова, а шлунок зводили судоми. Між тим, люди тоді працювали там від 8 ранку до 24 години, намагаючись бодай щось врятувати та очистити контейнери від болота. А підступитися до них можна було лише у високих гумових чоботях.

22 тис. робочих місць пішло за водою

Тоді було записане і це інтерв’ю з Василем НИКОЛАЙЧУКОМ, заступником генерального директора з організації торгівлі МТК «Калинівський ринок»:
– Збитки комунального підприємства МТК «Калинівський ринок» склали понад 10 млн. грн. А збитки, завдані кожному конкретному підприємцю, просто лякають, підраховувати їх поки що ніхто не береться. Катастрофічно не вистачає техніки. Транспорт надала більшість будівельних підприємств. Потрібні вантажівки з високими бортами. Інші тут не підходять, бо сміття треба довезти до сміттєзвалища в Чорнівці так, щоби містом не розсипалося: хто зна, яка тут зараза. Але працюють вони не безкоштовно: за кожен рейс беруть 250 грн. Ринок платить їх за рахунок зарплати своїх робітників. Тобто, жінки-двірники та паркувальники, які працюють на 0,75 ставки, грошей не отримають. Вкрай необхідні навантажувачі, але в Чернівцях їх узагалі немає! Як приберемо болото, потрібні будуть поливальні машини для відмивання ринку. Їх обіцяли надіслати з сусідніх областей – Тернопільської, Хмельницької,
Вінницької. Окремо хотілося б подякувати МНС-никам: вони єдині, хто допомагає безкоштовно. З’являлися мер Федорук і його заступник Попадюк, але нічого конкретного не обіцяли. Натомість усі контрольні служби вже «завалили» нас приписами.
Найбільше, крім продуктових, постраждав 8 сектор, де торгують оптовими партіями одягу та білизни. Орієнтовно один залитий контейнер у цьому секторі «тягне» на 200 тис. грн збитків.
Підприємці вже тоді передбачали, якою бідою обернеться для них липнева повінь.
– Оцінити втрати буде доволі складно, – наголошував підприємець Юрій ТКАЧУК. І як у воду дивився: – Я можу приблизно підрахувати, скільки зіпсованих продуктів викинув, але ж на всі збитки потрібні документи!.. Вони ж є не в усіх людей. А невиплачені кредити?
Щоправда, чутки про тих, які нібито вішаються через борги, неправдиві, але багато хто з нас більше не зможе працювати на ринку. На багатьох контейнерах уже висять таблички: «Здаю» або «Продаю».

Допоміг уряд

Утім, підприємці зізнаються: не сподівалися, що руку допомоги простягне уряд. Приїзд Юлії Тимошенко на Буковину та її відверта розмова з підприємцями, від яких переважно й залежить наповнення міської казни, обіцянка прем’єрки надати матеріальну допомогу потерпілим повернула багатьох до життя. Але ті численні порушення в діяльності Калинівського ринку, про які дізналася глава уряду під час спілкування з буковинцями, чиї робочі місця розташовані саме на ринку, змусили її прийняти рішення про створення урядової комісії з матеріальних відшкодувань потерпілим підприємцям. За дорученням останньої та згідно з Постановою Кабміну, Чернівецька міська рада почала складати списки потерпілих підприємців, яким повинні виплатити по 5 тис. грн матеріальної допомоги. Але вже на цьому етапі виникло чимало перешкод. З’ясувалося, що в багатьох продавців не оформлена оренда контейнерів та «жабок». Тож і допомогу отримали не ті, хто працював, а ті, кого й на ринку ніхто ніколи не бачив, – власники торгових місць. Та справедливість повинна перемогти. За словами О. Продан, у неї є сотні звернень підприємців, які в силу тих чи інших причин досі не отримали виділені урядом гроші.

Кожен рятував, що міг
Кожен рятував, що міг

Федорук – роботодавець Ринжука

– Уряд виконав свої зобов’язання, перерахувавши кошти, – зауважила п. Продан. – Але вони дійшли не до всіх підприємців. Хочу зауважити, що за кожним окремим випадком ми будемо звертатися до Чернівецької міської ради з проханням повідомляти про причину того, чому цим людям не виплачують допомогу, або з проханням прийняти рішення на їхню користь.
Поцікавилась у голови Ради підприємців, що саме на Калинці її вразило найбільше?
– Байдужість до потреб людей і безлад, – зізналася вона. – Вже після повені на ринку з’явилося щонайменше 60 нових контейнерів, хоча там тісно і старим. Та від міського голови отримую папір, що від 2006 року на Калинівському ринку не поставлено жодного контейнера!
– А, може, мера ввели в оману?
– Ні, я переконалася, що на ринку діє хибна система. Її причина – відсутність порядку. А там, де його немає, завжди виникають «ліві» гроші. І це дуже зручно всім. Однак ця хибна система має керівника, який, гадаю, все бачить і розуміє. Для прикладу перенесу цю ситуацію на державну. Коли Юлія Володимирівна бачить, що десь робиться не так, як треба, і це має системний характер, – адже ситуація на Калинівському ринку існує не кілька місяців, а вже 10 років, – то направляє туди розібратися на місці людей, яким стовідсотково довіряє. А тут на керівника ринку скаржаться роками, а в міського голови навіть не виникає питання – чому? Я загалом думала, що керівника ринку затверджує рада або виконком. Та з’ясувалося, що основним його роботодавцем є мер. Саме міський голова укладає або не укладає контракт з директором ринку. Хіба нема над чим поміркувати?
– А гроші потерпілим від повені підприємцям Калинівського ринку мають бути виплачені у повному обсязі, – наголосила на прощання Оксана Продан. Рада підприємців при КМУ звернеться до Чернівецької міської ради з проханням вирішити всі спірні проблеми щодо виплати матеріальної допомоги.
У руслі розмови – і нова Постанова Кабміну, яку цими днями підписала Юлія Тимошенко: «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади». Уряд робить усе для того, щоби люди не боялися влади, більше того – мали важелі впливу на неї.
Олена ПЕТРЮК, «Версії», фото з архіву «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *