Чому не платять лікарняні?

Справжніми причинами затримки з соціальними виплатами є покриття дефіциту Пенсійного фонду за рахунок коштів соціального призначення та боротьба всередині влади за контроль над Фондом соціального страхування. Про це повідомляє прес-служба Національного форуму профспілок України.

– В Україні існує заборгованість з виплатою лікарняних, яка сягає за різними даними понад 2 млрд. грн, – заявив голова НФПУ Мирослав Якібчук.

– Причина цього боргу у намаганні покрити дефіцит Пенсійного фонду за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ФСС ТВП), з якого держава компенсує підприємствам витрати на лікарняні своїм співробітникам з 6-го дня хвороби.

Другою причиною є політична боротьба всередині Партії регіонів, яка не може визначитися з кандидатурою керівника ФСС ТВП, а тому Фонд ніяк не може відпрацювати процедури повернення коштів до роботодавців у страхових випадках.

Саме у цьому і полягає затримка з виплатою лікарняних.

Натомість урядовці кажуть, що українці масово підробляють лікарняні листи і через це уряд зупинив виплати по них. У цьому немає жодної логіки.

По-перше, окремі випадки можливих підробок не вплинуть на загальний фінансовий оборот Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

По-друге, якщо урядовці стверджують, що українці масово підробляють лікарняні, то чому цією справою не займаються правоохоронні органи? Чому вони не порушують справи і не карають винних?, – передає прес-служба слова голови НФПУ Мирослава Якібчука.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *