Будинок-термос – історичний виклик XXІ століття

Кілька років тому найрозвинутіші європейські країни оголосили «невидиму енергетичну революцію». Уже за кілька років наслідком такого «перевороту» стане абсолютна відмова Європи від російського газу.

Навіщо платити більше?

Це банальне риторичне питання занепокоїло європейських енергетиків, коли ціни на газ почали невпинно рости. Спершу, європейці стали розміщувати котельні ближче до будинків, аби тепло не втрачалося дорогою до споживача.

Щоби заощадити гроші за «комуналку», люди почали утеплювати свої домівки, тож використання газу зменшилося наполовину. Маленькі підприємства масово збудували поруч зі своїм виробництвом міні-котельні, де спалювали сміття, «гріючись» біопаливом.

Усвідомивши, що газ все одно дорожчає, науковці почали «мозковий штурм» і повністю розв’язали проблему енергозалежності.

Стандарт «пасивного будинку»

У 2005 році Швеція вклала 18 мільярдів євро в так звану «еволюцію будівельних норм». Нині ця країна майже не використовує природний газ. А все, завдяки використанню біопалива, торфу, вугілля та будівництва «пасивних будинків». Останні європейці називають «standart zero» – нульовий.

У таких домівках система вентиляції побудована за принципом регенерації та рекуперації тепла: нескладні теплообмінники дозволяють вилучати до 90% тепла з повітря, яке виводиться з приміщення. А повітря, що поступає ззовні – сухе та холодне – попередньо підігрівається у підземних теплоконвекторах за рахунок різниці температур.

Інші, але подібні за конструктивним рішенням конвектори-теплообмінники використовуються також для підігріву води. Цікаво, що влітку система теплообміну повітря працює у зворотному режимі, охолоджуючи повітря за рахунок зворотної різниці температур.

Важливий елемент енергозбереження у «пасивних будинках» – енергозбережні вікна з потрійним, та ще й спеціальним, склом. Звичайно, особливо якісними є самі вікна та їхні рами.

Оскільки сонячне тепло є важливе для обігріву «пасивних будинків», то площа вікон зазвичай є значно більшою, ніж у традиційних будинках. Однак на літо передбачена система заслонів, терас або іншого захисту вікон від нагрівання.

У «пасивних будинках» продумані всі елементи енергозбереження, від підлоги до даху. Теплові аудитори старанно перевіряють щонайменші шпаринки та можливі місця втрати тепла. Такі житла без батарей іще називають «термосами», адже вони здатні зберігати тепло роками.

Прогнози енергетиків

Фахівці з теплозабезпечення прогнозують, що до 2016-го року тарифи на природний газ зростуть на 260%, тож основна загроза полягає в неспроможності населення й держбюджету їх оплачувати. Відтак логічніше піти за шаблоном тієї ж Швеції, вклавши кошти в термомодернізацію будинків сьогодні, тим самим захистивши себе й нащадків від захмарних тарифів у майбутньому.

P.S.: У наступному числі читайте про подібний будинок на одній з чернівецьких вулиць.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *