Банкам дозволили списувати безнадійні кредити

Державна фіскальна служба дозволила банкам списувати безнадійні кредити без податкових наслідків.

Про це повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України.

«Державна фіскальна служба відкликала свого листа від 8 лютого 2017 року, яким встановлювалося, що заборгованість визнається безнадійною лише в частині сум боргу понад 360 днів. Тобто, якщо заборгованість існує тільки за тілом кредиту, а за нарахованими відсотками відсутня, для цілей оподаткування визнається лише заборгованість за тілом кредиту», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що цьому посприяла позиція Мінфіну, сформульована у відповіді на звернення Незалежної асоціації банків України.

Зокрема, в асоціації зазначають, що раніше Міністерство фінансів у своєму листі на адресу НАБУ погодилося, що згідно з підпунктом 14.1.11 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу, до безнадійної заборгованості банками відноситься заборгованість за фінансовим кредитом, за яким прострочено понад 360 днів погашення частини боргу. 

Тобто, якщо заборгованість за тілом кредиту прострочено понад 360 днів, а за сумою нарахованих відсотків така заборгованість відсутня, то безнадійним для цілей оподаткування визнається весь кредит, що включає як заборгованість за основним боргом, так і заборгованість за нарахованими відсотками.

«Тож банки нарешті дочекалися закриття одного із багатьох проблемних питань, з якими стикається банківська система при трактуванні норм Податкового кодексу України фіскальною службою», – додали в Незалежній асоціації банків України.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *