На Сході наступ бойовиків, у Чернівцях – слимаків…

На Буковину насувається стихійне лихо. Мешканці Роші та деяких сільських районів області  бють на сполох: їхню територію захопили… слимаки.

DSC_0717Гидкі загарбники-гурмани

–Ці тварини скошують усе геть чисто, особливо молоденьке: квіти, огірки, кабачки, помідори, листя кукурудзи. Від кущика кабачків лишився один стрижень, квасольку всю об’їли, залишалися самі корінці. У зелений ще помідор заліз слимак – і залишилася тільки оболонка. Ще вони підгризають кінчики моркви й вона перестає рости. Хризантеми всі поїли. І все це вони їдять уночі. Це якась катастрофа! – обурюється пані Раїса.

Чернівчанка Раїса Бурик, член садового товариства «Текстильник», що на Роші, змушена щодня о 7-й ранку приїжджати на дачу і визбирувати це «чудо». Вона кладе їх до банки й засипає сіллю, від якої слимаки майже розчиняються. Власниця городу звернулася по допомогу до нашої газети, бо каже, що «все тихо, ніхто жодних заходів не вживає». На своєму городі вона показує наслідки «діяльності» гидких плазунів: з городини на дачі майже нічого не залишилося…

– Я зіткнулася з такими слимаками вперше, та наші садоводи кажуть, що минулими роками збирали по піввідра цих тварин. У мене на дачі минулими роками були одиниці, а зараз – просто навала! – бідкається жінка. – Звідки вони взялися – ніхто не знає. Люди припускають, що вони розповсюдилися з теплиць або завезені разом з туями, яких тут з півгектара. І я чула в маршрутці, що і в Миколаєві, і в Києві такі слимаки є, але чи правда це – не знаю.

Пані Раїса у відчаї купила отруту російського виробництва, 15-грамовий пакетик за 6 грн., чим і рятує залишки своєї городини. Однак після роботи з отрутою погано почувається:

– Засипаю доріжки, усе біле і вкрите слимаками, – а потім мені стає зле, – каже жінка. – Де висипала пакетик з отрутою, там довго не було слимаків. Та зараз уже й отрути цієї нема у продажі.

Червоного слимака ще 2-3 роки тому на Буковині не було

DSC_0706

 

Державна фітосанітарна інспекція Чернівецької області про проблему зі слимаками знає, але зарадити нічим не може, бо не знає, як. Заступник начальника інспекції Вержінія КОВРИК розповіла, що телефонувала до Київського національного аграрного університету і просила поради:

– Це є велика проблема. У нас є скарги з Новоселицького району, з мікрорайону Роша, – каже спеціаліст. – Однак, як сказав фахівець з Києва, немає конкретної методики, конкретного препарату, щоби позбутися слимаків. Досліджень ми ще не проводили. Єдине, що можемо сказати – це «слимак червоний». Раніше на Буковині таких не було. Вони з’явилися 2-3 роки тому і стає їх все більше й більше. Цьогоріч ще побільшало, бо склалися сприятливі кліматичні умови для їхнього розвитку: дощі, волога. Звідки вони взялися? Одна з версій – їх завезли разом з іншими рослинами до тепличних господарств Роші.

Людям, які  звертаються по допомогу, у фітосанітарній інспекції радять робити приманки: банки закопати відкритим горлом на рівні землі, налити в них десь 100 грамів живого пива – слимаки приповзуть на запах (мешканці розповідають, що таким чином назбирувалися майже повні банки слимаків).  За словами Вержінії Коврик, труїти слимаків можна й негашеним вапном: слимаки отримують опіки. – Але дати 100% гарантію знищення слимаків – як, до прикладу, колорадського жука: от зараз рослини обробив, а через годину чи три їх не буде, – поки неможливо. Отрутохімікатами контактної дії слід користуватися дуже обережно, адже потім городину треба споживати, – наголошує пані Вержінія.

– Дієвими засобами проти слимаків є пиво, суміш дріжджів і меду, суміш пива і дріжджів. Зібраних слимаків можна знищувати у міцному соляному розчині або заливши крутим окропом, – розповідає начальник відділу моніторингу прогнозування державної фітосанітарної інспекції Чернівецької області Ольга ГУНЧАК. Щодо хімічних методів боротьби, за її словами, в Україні на даний час до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні» внесений лише один препарат – лімацидна принада «БіоСлимакс», ГП, що містить 1% заліза (виробник –Польща). Норма витрати препарату – 60-120 грамів на 100 кв. м. Препарат дозволений до застосування на посадках томатів методом рівномірного внесення в рядки.

         – В інших країнах застосовують препарати з діючою речовиною метальдегід – вони містять гранули, які приваблюють слимаків. Препарат треба розкидати на поверхні ґрунту або покласти в пастках-укриттях (шматки фанери чи мішковини, купки бур’янів, бадилля) – 3-4 грами на кв. метр. Слимаки, наївшись отрути, швидко втрачають рухливість і гинуть, – зазначила спеціаліст фітосанітарної інспекції.

Добре зарекомендував себе також мелений гіркий червоний або чорний перець, яким посипають ґрунт після рихлення (1 ч. л. на 1-2 кв. м). Можна використовувати й суху гірчицю (в таких же дозах).
У боротьбі зі шкідниками помічні також агротехнічні методи. Зокрема, під овочеві культури треба старанно обробляти ґрунт, аби там не залишалися грудки, де ховатимуться ці створіння.

Підготували Галина ЄРЕМІЦА, Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Фото та відео  Руслана Козлова

 

На війну зі слимаками!

Подолати шкідників допоможутьпопіл, вапно, пиво та грейпфрути

Слимаків на своєму городі, напевне, зустрічав кожний. Більшість людей вважає їх нешкідливими, однак за великої кількості ці молюски можуть завдати значної шкоди садівництву та городництву.

 DSC_0702Не такий слимак безпечний, як здається

Зазвичай слимаки є активними вночі, проте, якщо йдуть сильні дощі і рідко з’являється сонце, їх можна знайти і вдень. Зазвичай же вонипереховуються в заростях рослин, під шаром опалого листя або в пухкій землі. Тут вони знаходять схованку від сонця.

Вчені підрахували, що слимаки пошкоджують близько 150 видів і різновидів культурних рослин, серед яких білокачанна та цвітна капуста, салат, горох, квасоля, помідори, огірки, морква, картопля, суниця тощо. Якщо ж культурних рослин немає, слимаки не погребують і бур’янами: будяком, мати-й-мачухою, кульбабою, подорожником… Та  шкода від них цим не вичерпується. Пошкоджуючи рослини, слимаки водночас заражають їх такими хворобами, як сіра гниль суниці, помилково-борошниста роса гороху тощо, бо вони на собі переносять спори грибів – збудників рослинних хвороб. До того ж слимаки розносять паразитів, які живуть в організмах домашніх тварин. Так, молюски заражають домашніх курей гельмінтами, які спричиняють тяжке захворювання давеніоз, що супроводжується сильним виснаженням та паралічем птиці, а нерідко і її загибеллю. Багато слимаків і равликів стають проміжними господарями інших паразитів, що розвиваються в органах овець, кіз та великої рогатої худоби. Саме томуне можна згодовувати слимаків чи равликів домашнім тваринам.

У садах і городах живуть кілька видів слимаків. Найбільш численними з них є сітчастий і польовий. Обидва види за теплий сезон дають повне покоління. Один слимак за сприятливих умов може відкласти до 500 яєць.
Як боротися зі «слизняками»?

Тільки комплексно, і кращий засіб — це профілактика. В природі ворогів у черевоногих молюсків цілком достатньо. Їх з превеликим задоволенням поїдають їжаки й жаби. Правда, в умовах наших ділянок досить часто цим природним ворогам просто ніде приткнутися, тож вони обходять сади стороною.

1. Позбавте слимаків вологи. Враховуючи потребу молюсків у вологому середовищі, слід дренажувати ділянку й відвести від неї стоячі води. Стримує розвиток слимаків і проріджування загущених посадок.

2. Своєчасно видаляйте буряни й скошуйте траву на узбіччях. Слимакам ніде буде сховатися від згубних для них сонячних променів.

  1. Слимаки й равлики вкрай не люблять шорсткої поверхні.Насипайте нездоланні для них смуги з крупнозернистого піску, товченої яєчної або горіхової шкаралупи навколо тих рослин, де були помічені черевоногі, створивши своєрідні колючі бар’єри. Такий варіант захисту цілком підійде для сходів овочів та молодих квіткових культур. А великі рослини типу дельфініумів і люпину можна захистити, оточивши кожну з них міні-гребенем з грубого піску.
  2. Феноменальні результати дає вкривання посадок голками хвої.Слимаки уникатимуть рослин, захищених густим хвойним килимом.
  3. Слимаки бояться кропиви. Під рослинами томата, перцю або баклажанів, до яких слимаки великі любителі, можна розкладати висушену кропиву.

6. Пригостіть слимака пивцем! Слимаки й равлики не можуть устояти перед пивом, навіть тим, що видохлося. Вони справжні цінителі хмельного напою і, за словами німецьких садівників, надають перевагу його темним сортам. Їхньою пристрастю можна скористатися, занурюючи в грунт склянки, наполовину наповнені пивом. Особливо жадібні просто тонуть у пиві, більш помірні «відвалюються» поряд з «цілющим джерелом». Спосіб оригінальний і, як виявилося, дуже дієвий: два-три таких «застілля» –і можете до кінця сезону забути про слимаків.

7. А ще слимаки уникають попелу та вапна. Мабуть, найпростіший засіб – посипати міжряддя вапном після дощу чи поливу, коли слимаки починають активно рухатися. Потрапляючи на смуги вапна, вони обпалюють черевце й гинуть. Можна брати не чисте вапно, а в суміші з золою чи тютюновим порохом.

8. На десерт — грейпфрут. Американські садівники пропонують власний спосіб відлову слимаків за допомоги грейпфрутів. Достатньо взяти половинку шкірки, прорізати в ній маленький отвір і поставити цю шатроподібну пастку. Приваблені запахом, черевоногі за ніч зберуться під шкіркою, і вранці залишиться тільки зібрати їх і ліквідувати, зануривши в окріп або концентрований розчин кухонної солі.

Звичайно, простіше відловлювати слимаків в доступніші пастки (вони є в наявності на будь-якій садовій ділянці!). Підійдуть звичайні обрізки дошок, шматки шиферу або руберойду, мокре ганчір’я і мішковина, лінолеум, кавунові кірки, капустяне листя — у такі укриття слимаки полюбляють заповзати удень. І треба лише розікласти такі предмети звечора у відповідних місцях, а вранці пройти й зібрати спійманиху пастки молюсків.

З хімічних препаратів для боротьби зі слимаками найбільш відомий метальдегід. Засіб дуже ефективний, але досить дорогий. Являє собою гранули різних кольорів, здебільшого сині. Не варто насипати гранули купками: більш ефективно розкладати їх на відстані 10-15 см один від одного. Слимакам цього цілком вистачить, а ви суттєво заощадите.

 

Довідково:

Слимак садовий (виноградний слимак) (Helix pomatia) – наземний черевоногий молюск, може вважатися слимаком або равликом.

Черепашка заввишки до 5 см, шириною близько 4,5 см. У природі мешкає в Європі (окрім півночі). Мешкає в чагарниках, на світлих лісових узліссях, у садах, парках. Травоїдний, харчується як свіжими рослинами, так і мертвими залишками їх, а для нарощування черепашки потребує солей кальцію. Цей равлик активний від весни до перших холодів, далі заривається в землю на глибину до 30 см і впадає у сплячку (зимує, як правило, в одних і тих же укриттях). У природі живе в середньому 7-8 років, може дожити до 20 років, якщо його не з’їдять хижаки.

 

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *