Землю варто не продавати, а здавати в оренду

Голова Держземагенства України презентував «гарячу» телефонну лінію та поділився своїм баченням розвитку ринку землі

Голова Державного агентства земельних ресурсів, колишній буковинець Сергій Рудик відвідав з робочим візитом Чернівці. Під час брифінгу він розповів журналістам про початок роботи «гарячої» телефонної лінії,на якуможна поскаржитися або отримати консультацію із земельних питань.

Гаряча лінія з земельних питань – 0800301071

images

Сергій Рудик запевнив, що в тих районах, з яких надходитиме найбільше скарг та невирішених питань, здійснять кадрові зміни, оскільки часте звернення громадян на «гарячу» лінію свідчитиме про те, що керівник даного підрозділу Держземагенства не на своєму місці:

– Якщо на місцях працюватимуть так, як звикли до цього, будуть кадрові зміни. Чернівецька область тут не виняток, незважаючи на те, що я ваш земляк, – підкреслив Рудик.

На запитання журналіста газети «Версії» про його бачення розвитку ринку землі в Україні Рудик відповів:

– Як на мене, ми маємо відмовитися від такого поняття, як мораторій на продаж землі, накладений до 01.01.2016 року. Треба чесно сказати людям, що ми взагалі проти продажу землі і прийняти відповідні зміни до Земельного кодексу. Натомість юридично прописати тезу продажу права оренди землі, зробивши оренду довгостроковою. Я розумію, що для того, щоби така норма працювала, треба внести зміни у вимоги до розірвання договору оренди, якщо одна зі сторін не виконує своїх обов’язків. Якщо ми ці зміни внесемо, то продаж права оренди землі можна запровадити вже впродовж нинішнього року. Це за умови, що працюватиме парламент і вистачить політичної волі. Таким чином ми знімемо дуже багато проблем у царині землі: піднімаємо довгострокову оренду, скажімо, до 15-20-ти років. Там, де ми хочемо отримати гроші за користування землею, ми їх отримуємо; людина, яка обробляє цю землю, має можливість інвестувати в неї і працювати на довгострокову перспективу, адже не буде зацікавлена «відтискати» за рік-два. Орендар перейматиметься тим, що буде з цією землею років через 10, а також буде зацікавлений, щоби там десь і комбайн з’являвся, використовувалися міндобрива тощо. Та й ненароджені українці-діти будуть у перспективі спадкоємцями цієї землі, збережеться цілісність української нації, українського народу.

 

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *