Захисників українських лісів «прибирають»: Випадковість? Навряд чи…

«Яценюк «кришує» вивіз лісу» – нардеп Томенко
Україна уже давно перетворилася на сировинний придаток Європи. За словами голови Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Ігоря СОБОЛЕВСЬКОГО, від 2010 до 2013-го в Україні закрилося понад 2 тис. деревопереробних підприємств через… брак сировини. Водночас важко не помітити, як за кордон ідуть цілі потяги деревини.
Щоб якось змінити критичну для держави ситуацію, українські деревообробники розробили законопроект про заборону вивозу кругляка за кордон, який підтримали депутати Верховної Ради. Останнє слово – за президентом.
lis
На думку активістів, на президента тисне Європа, зацікавлена, аби Україна залишалася сировинним придатком, а також олігархи, що звикли вже заробляти на експорті лісу. Та чи не найбільший вплив на затягування із законопроектом має прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Як зазначає у своєму блозі нардеп і співавтор закону Микола Томенко, уряд подав президенту за підписом Яценюка пропозицію ветувати цей законопроект з міркувань, що він створить проблеми для лісової галузі України і суперечитиме нашим міжнародним зобов’язанням.
– До прийняття даного законопроекту проведено стільки дискусій, що створюється враження, ніби міністри і Уряд на чолі з Яценюком іще «свято вірять», що немає корупції у лісовій галузі і всі гроші від продажу лісу-кругляка залишаються робітникам, які працюють у селах, депресивним гірським районам, а також у місцевих бюджетах… Щодо наших міжнародних зобов’язань, то під час дискусій експерти міжнародних організацій цілком позитивно поставилися до компромісу, який створюють «перехідні періоди для впровадження норм цього Закону (заборона на вивіз для всіх порід дерев, крім сосни, діятиме від 1 січня 2016, а для сосни – від 1 січня 2017 року). Це дає можливість виконати наші міжнародні зобов’язання і підготувати деревообробну галузь до нових законодавчих умов… Після таких дій Яценюка стало очевидно, хто «кришує» лісову мафію. До речі, як стверджують поінформовані джерела, для тих, хто сьогодні заробляє на вивезенні лісу-кругляка, підготовка урядового вето обійшлася зовсім не дешево, – зазначає Томенко.

Лісова мафія чинить терор проти активістів
Голову асоціації деревообробників намагалися підірвати, а журналістку з Хмельниччини, яка вела розслідування щодо вирубки лісів, знайшли мертвою
Асоціація деревообробників, до якої входять спеціалісти не тільки з Буковини, а й з інших регіонів Західної України, оприлюднила відкритого листа до Петра Порошенка із проханням якнайшвидше підписати закон про заборону вивезення лісу-кругляка. У листі до Президента директор Асоціації Володимир ДОРОШ зазначив також, що на членів ради асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України чиниться тиск. Так, із метою залякування в Івано-Франківську на подвір’я активіста Ігоря Соболевського кинули дві гранати. Одна розірвалася навпроти дитячої кімнати, де на той момент спала донька. Вибуховою хвилею у кімнаті повибивало вікна, але дитина, слава Богу, не постраждала. Другу гранату прийняла на себе собака: вибухом їй відірвало щелепу. Тварину довелося приспати. Третя граната, яка не вибухнула, була прив’язана до ручки дверей і, за припущенням Ігоря Соболевського, мала розірватися, коли хтось відчинить двері, – на щастя, граната не здетонувала. Від вибухів постраждали також два автомобілі: один належав Соболевському, інший – родичу.
І такі випадки, на жаль, не поодинокі. Якщо промоніторити за останній період ЗМІ хоча б західного регіону, можна виявити дивну тенденцію «прибирання» людей, так чи інакше причетних до лісової галузі.
Так, 19 травня знайшли мертвим головного лісничого Путильського лісгоспу Ігоря Кочергана. Він лежав удома без ознак життя із вогнепальним пораненням. Біля нього лежала рушниця, зареєстрована на загиблого. Тож іще до судово-медичної експертизи міліція висунула припущення, що чоловік вчинив самогубство.
Колеги ж загиблого зазначають, що у Кочергана не було жодних підстав укорочувати собі віку.
– У нього була благополучна родина, троє маленьких дітей, – розповів в. о. директора Путильського лісгоспу Василь Служук. – Із колегами мав гарні стосунки, та й узагалі був спокійним і неконфліктним.
Звісно, важко сказати, чи була смерть лісничого пов’язана з його професійною діяльністю. Наразі триває слідство. Однак наведемо ще один подібний факт.
У березні цього року на Хмельниччині знайшли мертвою головного редактора комунальної газети «Нетішинський вісник» Ольгу Мороз. Вона померла від перелому потиличної кістки та набряку мозку. Медики пояснили, що такі травми можуть виникнути при падінні чи внаслідок удару тупим предметом. Колеги журналістки пов’язують її смерть із професійною діяльністю: напередодні смерті жінка готувала до друку розслідування щодо вирубки лісу.
Звісно, ці випадки можуть бути й випадковістю, однак змушують замислитися, чи не стали ці люди комусь поперек горла. Зрештою, кому вони заважали, відомо: тим, хто заробляє чималі гроші на українських лісах. І, якщо до Майдану для пересічних громадян проблема «лісодеребану» здавалася незначною, то нині корупція й бандитизм в лісовій галузі набули загрозливого характеру як для причетних до лісової теми, так і для країни загалом.
Депутат обласної ради, керівник фракції «За Батьківщину», голова обласної організації ВО «Батьківщина» Іван МУНТЯН:
«Нарешті порушене те питання, яке слід було порушити багато років тому. Нас почули в Києві: Верховною радою прийнятий відповідний закон, і я сподіваюся, що Президент його підпише. Підтримую позицію, що справді, потрібні вже реальні кроки, треба почати цей процес. Але якщо сьогодні йдеться про те, що інвестори не будуть чекати, поки в нас установиться нормальний інвестиційний клімат, – вважаю, цього не потрібно боятися. У нас є достатньо підприємств, які здатні переробляти ліс, і зовнішні інвестори не є вирішальними у відновленні цього напрямку роботи. Проблема не в зовнішніх інвесторах – це мій висновок зі спілкування з представниками багатьох підприємств, які мають відповідне обладнання. Усі вони кричать в один голос: «Нам не вистачає лісу». Вони платять податки, створюють робочі місця, а проблему мають з сировиною. Тому що кругляк вивозять і продають.
Підтримую також ідею дворічного мораторію на вирубку лісу. Це правильно, лісам треба дати відпочити, і цього не потрібно боятися.
Із великою повагою ставлюся до фахівців у лісовій галузі, але гадаю, що усім варто визнати: питання величезної корупції в лісі існує. Ми ж бачимо лісовиків, які вчора їздили на «Жигулях», а сьогодні на джипах, та ще й не простих – «тойотах» і «мерседесах». Достовірна інформація – що такі прибутки ростуть, як на дріжджах, завдяки тому, що лісівники відпускають лісу більше, ніж виписано в документах (коли, наприклад, виписується документ на тисячу кубів, а вивозиться – півтори). Детально розкрити ці схеми – завдання правоохоронців. Але головне, що на цьому треба поставити крапку, – і це реально сьогодні».

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Захисників українських лісів «прибирають»: Випадковість? Навряд чи…”