За здоров’ям – кроком руш!

Понад 6 десятків чернівецьких пенсіонерів забули про болячки й активно займаються ходьбою за Шимком 

Відомий український спортсмен, організатор всеукраїнського оздоровчого руху за авторською методикою, президент всеукраїнської ГО «Федерація ходьби Шимка» Олександр Мусійович ШИМКО відвідав Чернівці, де зустрівся із групою своїх послідовників і провів для них дводенний майстер-клас. 

Уже четвертий рік поспіль у Чернівцях працює група оздоровчої ходьби за Шимком для пенсіонерів (і не тільки!) під керівництвом Василя Слухенського та Юрія Григоряка. Це один із понад 7 десятків осередків спортивної ходьби, створених у 54 містах України. Гість Чернівців уже відвідав більше половини з них, попри те, до Чернівців приїжджає утретє. «І місто чарівне, і люди привітні, й активність і бойовитість керівників групи просто захоплює – не можу їм відмовити, – каже Шимко. – За останні два роки чернівецька група зросла уп’ятеро. І це дуже позитивно, бо означає, що понад 60 літніх буковинців повернулися до активного життя, а чимало з них уже починають потроху забувати про свої болячки та діагнози. Одне слово, доріжка стадіону – це шлях до активної старості у кросівках, а не в інвалідному кріслі. Втім, кожний робить власний вибір».

 

«Я бачив вже себе на Олімпійських іграх, натомість опинився в реанімації»

70-і роки минулого століття були для Олександра Шимка злітною смугою у спорті. 1974 року він посів 7місце у світовому рейтингу спортивної ходьби. «Я бачив себе вже на Олімпійських іграх, але хвороба порушила всі плани і знищила мрії. Я пережив дві клінічні смерті. Та дуже хотілося жити і я чіплявся за життя, як міг», – ділився Олександр Мусійович. Одужавши, почав займатися оздоровчою ходьбою зі школярами. Трохи пізніше прийшло усвідомлення того, що повинен зробити для людей, особливо для пенсіонерів, про яких, як правило, держава забуває, щось більше. Так і народилася громадська організація «Федерація ходьби Шимка». Допоміг і зарубіжний досвід. У США та Іраку він проводив свої майстер-класи для людей різного віку, розробив власні програми й отримував за це чималі гроші.

«Бабусі, які чекали смерті на лавочках, тепер здобувають золоті й бронзові медалі»

Та все ж Шимко повернувся до рідного Києва. «Україна багата на хороших людей, які готові боротися за своє здоров’я та життя. Хотілося їм допомогти», – зізнається Олександр. – Оздоровчі групи так просто не створиш, для цього треба дуже сильно любити людей. А в мене є така слабкість, – сміється. – Уявляєте, бабусі, які чекали смерті на лавочках, тепер здобувають золоті і бронзові медалі на чемпіонатах з ходьби в Україні,  Європі та світі. У них виникла мета – а отже, й мотивація до життя. А саме це є те, до чого я прагнув. Від цього відчуваю колосальне задоволення».

Найбільшу кількість майбутніх чемпіонів Олександр Мусійович зібрав на київських стадіонах: три сотні людей із задоволенням виконують ранкову зарядку й беруть активну участь у ходьбі.

 

Заняття ходьбою безкоштовні, єдина плата – добрий настрій  

На стадіоні «Буковина» в Чернівцях Василеві Слухенському та Юрію Григоряку вдалося зібрати понад 6 десятків пенсіонерів, які прагнуть поліпшити здоров’я. Але там, де спільні заняття, з’являються й дружні стосунки, спілкування, про яке недарма кажуть, що це найбільша людська розкіш. «Юні» спортсмени настільки здружилися, що після тренування не розходяться одразу ж по домівках, а дружно п’ють чай із печивом, відвідують разом кав’ярні, концерти, виставки. У колективі немає головних чи другорядних, кожний вносить свою лепту. А за добрі справи федерація нагороджує своїх членів грамотами та медалями. Такою грамотою за активність у забезпеченні життєздатності чернівецького підрозділу відзначена нині Тетяна Рижко. Лікар за спеціальністю, вона вже три роки на пенсії. «Отримую величезне задоволення від занять фізкультурою, – каже вона. – Наразі являюся старостою групи, тож завжди маю бути на стадіоні у визначений час. А про хвороби вже й забула, можу побігти будь-куди – і мені не потрібен транспорт. Схудла завдяки заняттям на 10 кілограмів. Настрій завжди позитивний. Усім раджу не нехтувати спортом, точніше фізичною культурою, бо із віком рух стає ще важливішим, стає, так би мовити, умовою не просто виживання, а якісного життя». Чернівчанка у свої 71  відвідує, окрім ходьби, ще й басейн.

Тренерський тандем майстра спорту Василя Слухенського, який уже перетнув 70-річний рубіж, і значно молодшого аматора-фізкультурника Юрія Григоряка, цілком позбавленого такої людської вади, як байдужість, дав неймовірно позитивні результати. Їм удалося зібрати довкола себе людей старшого віку і створити справжній дружний спортивний колектив. Щопонеділка, щосереди й щосуботи о 8:00 всі вони вже на ранковій зарядці на стадіоні «Буковина». Завдяки фізкультурі та ходьбі почуваються краще та здоровішими. Група відкрита до спілкування й розширення. Будь-хто може приєднатися до них, адже заняття безкоштовні! Для тренерів головне – присутність людей та їхні посмішки після тренування. Саме за таким принципом і діє Федерація Олександра Шимка. А влітку всі охочі з груп ходьби за Шимком можуть долучитися до ЗОНТу, тобто взяти участь у 16-денному зборі оздоровчому навчально-тренувальному та ще й з культурно-оздоровчою програмою та майстер-класом з ходьби. Бо ЗОНТ – це щорічний літній насичений відпочинок із різними конкурсами, танцями, співами, спортивними заняттями, поетичними вечорами, вивченням англійської мови, корисним харчуванням, посиденьками біля вогнища та ще багатьма іншими культурно-розвиваючими програмами.

– Основна ідея ЗОНТу, як і всіх наших занять – це почати в одному стані, а закінчити у значно  кращому, – наголошує Олександр Шимко. – Собою треба займатися завжди, бо самореалізація не залежить від віку.

Олена НЕМУС, «Версії», фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *