За чернівецькі підвали точаться бої

Бізнес «відтискує» підвальні приміщення у мешканців житлових будинків

Коли для українців фронт проходить в Авдіївці, Пісках, Щасті, Маріуполі, для декого – у підвалі будинку №4 по вул. К. Лібкнехта.

Одні збирають допомогу бійцям та пораненим, інші – позиваються до суду, щоби відібрати підвальні приміщення у пенсіонерів, ветеранів праці, матерів-героїнь, інвалідів, дітей війни.

У будинку №4 по вул. К. Лібкнехта – 15 квартир. Усі біди мешканців почалися навесні 2004-го, коли п. В. Українець став суборендатором підвалу площею 37, 8 кв.м. А далі пловід жовтня 2005-го придбав у користування уже 118.9 кв.м. нежитлових підвальних приміщень нашого будинку. У цих підвальних площах В. Українець влаштував фітнес-центр «Аполлон». Процедура переобладнання проходила з постійним порушенням норм проведення робіт у житловому будинку. 2014-го представник фітнес-центру знову звертався до деяких мешканців із пропозицією купити їхні підвали для розширення фітнес-центру, а одній власниці пропонував «переселитися»  до якогось іншого підвалу.  Мешканці відмовилися.

Жодних претензій стосовно користування підвалами між сусідами ніколи не було. Аж раптом 12 лютого 2015 року ми отримали судовий позов від п’яти позивачів, які самі у своїх помешканнях не проживають, квартири здають квартирантам. Ще один позивач, В.Українець є власником нежитлових підвалів і також не проживає в будинку. Позивачі вимагають установлення нового порядку використання підвальних приміщень нашого будинку, за яким передбачається відчуження на користь позивачів ще 3-х відсіків підвалу, якими ми користуємося від 25 до 50 років. Саме ці приміщення зручно приєднати до фітнес-центру «Аполлон», бо вони розташовані на одному з ним рівнях. Підвальні приміщення в іншому крилі будинку позивачів не цікавлять.

У цього є ще один аспект. Будинок №4 входить до історичного ареалу центру міста, є складовою частиною ансамблю будинку-корабля.

Під час тренувань, коли у залах зосереджена велика кількість людей, у квартирах, які розташовані над фітнес-центром, постійно відчуваються удари штанг, силових тренажерів у «Аполлоні».  Без згоди мешканців вентиляційну систему забору до фітнес-центру провели через коридори підвального приміщення.

Будинок №4 розташований на схилі, у зсувній зоні. Під будинком проходять грунтові води. У будинку спільна стіна з аварійним будинком №2 на нашій же вулиці, який свого часу частково зруйнувався через використання підвалу не за призначенням і втраив частину помешкань. Через це будинок втратив квартири.

У Чернівцях через нехтування правилами експлуатації житлових будинків зруйновані будинок №19 на вул. Кобилянської і №28 на вул. Шевченка. Влада повинна відстоювати інтереси мешканців будинків, а не потурати представникам бізнесу, які влащтували свої бізнес-структури (тренажерні зали, ресторани, паби, сауни, кафетерії тощо) у  житлових будинках. У Чернівцях це перетворилося на масове явище.

Ми, мешканці будинку №4, хочемо жити у нормальних умовах, на які маємо право за Конституцією, а не  в страху втратити дах над головою.  Бо внаслідок такого використання підвальних приміщень будинку (а В. Українець постійно прагне ще й розширення фітнес-центру) збільшується загроза руйнації будинку.

Т. СПОРИНІНА, вчитель гімназії, Є. ДУЛЬФАН, мати сина-афганця інваліда І групи, О. ЗАМОЙСЬКИЙ, інвалід ІІ групи, Г. ШМАТА, ветеран праці, З. ЗЮЛКОВСЬКА, А. КЛІЧУК, мати-героїня, Ж. СОЗАНСЬКА, ветеран праці –  мешканці будинку №4 по вул. К. Лібкнехта.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *