Європа готова допомогти Україні з реформами

Про це європейські дипломати заявили на Громадському Форумі у Києві, де «Реанімаційний пакет реформ» оприлюднив пропозиції до Коаліційної Угоди.
РПР – спільна ініціатива громадських активістів, експертів та журналістів, які об’єдналися для пришвидшення реформування країни.

screenshot_2_1
У Києві презентували оновлений варіант тексту Коаліційної Угоди. Раніше експерти «Реанімаційного Пакету Реформ» подали свої пропозиції до тексту та презентували їх усім учасникам коаліціади. Однак аналіз документу показав низку «білих плям» у впровадженні реформ. Без низки важливих поправок Коаліційна Угода залишиться «фількіною грамотою, а не головним політичним документом, що визначатиме ефективність роботи Парламенту та Уряду, – кажуть експерти.
Захід організували, аби порівняти реформи, запропоновані Адміністрацією Президента, урядом, новообраними депутатами й громадським сектором, а також визначити шляхи їхньої реалізації. Акцентували роботу на 4-х пріоритетних напрямках: «Конституційна реформа», «Виборча реформа», «Реформа децентралізації влади» та «Впровадження реформ студентами і молоддю».
З вітальним словом на форумі виступив Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен:
– Нам дуже важливо підтримати зміни в Україні. Ключова реформа, з якої треба почати, – це верховенство права, бо від цього залежатимуть усі подальші реформи, – наголосив норвезький дипломат.
Анка Фельдхузен, заступник Посла ФРН в Україні теж говорила про готовність Німеччини підтримати Україну на шляху реформ:
– Зараз в Україні у громадянського суспільства з’являється можливість брати участь у створенні законів, які відповідатимуть європейським стандартам і світовим нормам. ЄС підтримує Україну в ці складні часи і зацікавлений у процвітаючій та успішній Україні, – заявила німецька дипломатка.
– В Україні вже діє посткомуністична, але ще не демократична система. Реформи не діють, політична й економічна влада концентрується в одних руках. Ми будемо підтримувати ваші починання, і наш проект намагатиметься зберегти фокус саме на реформах, – запевнив Міхаель Маєр-Резенде, виконавчий директор Democrasy Reporting International.
– Коаліційна Угода має бути угодою, а не декларацією намірів. В угоді повинні бути чітко прописані конкретні обов’язки партій, парламентської коаліції та уряду. Інакше весь процес реформ зайде в глухий кут, – переконаний один з експертів РПР Юрій Ганущак.
– Напрацювати законопроекти про внесення змін до Конституції України мають визнані, авторитетні експерти в галузі конституційного права, а сам процес напрацювання має бути відкритим для суспільства, – заявила Юлія Кириченко, теж експерт РПР.
Члени групи з конституційної реформи теж вважають, що Закон «Про всеукраїнський референдум», який був прийнятий під диктовку Януковича, неконституційний, тож його не можна використовувати при проведенні конституційної реформи. Потрібен новий демократичний порядок проведення референдумів в Україні.
Усі учасники форуму дійшли висновку, що говорити про реформи –недостатньо, їх треба здійснювати. І якнайшвидше.
Галина ЄРЕМІЦА, незалежний журналіст, Чернівці-Київ-Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *