В Україні повертають абонплату на газ: як це працюватиме і скільки платитимемо

 

 

 Національна комісія проводить відкриті дискусії: рішення про введення абонплати вже прийняли

В Україні вже цього місяця можуть ввести абонентську плату на газ. Чинний тариф – 6,8 гривні за кубометр – розділять на дві складові. Окремо доведеться платити за сам газ і ще один тариф введуть на транспортування і розподіл (т.зв. абонплата). В результаті сам газ коштувати шість гривень за кубометр, однак, крім цього, кожен місяць незалежно від споживання доведеться платити фіксовану суму – від 20 до понад 100 гривень. Сайт “Сегодня” з’ясував, як нововведення може вплинути на українців.

Як рахуватимуть

Введення абонентської плати на газ в Україні – питання вже вирішене. Окрема плата за транспортування і розподіл газу передбачена Законом “Про ринок газу”, європейськими директивами, крім того, українська влада взяла на себе зобов’язання перед МВФ вже до кінця цього місяця впровадити абонентську плату на газ. Національна комісія з питань держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) вже провела кілька дискусій під керівництвом голови комісії Дмитра Вовка. Зараз чиновники обговорюють, як рахувати абонентську плату.

Чинний тариф на блакитне паливо – 6,8 гривні за кубометр. Шість гривень з цієї суми – вартість безпосередньо газу, а приблизно 80 копійок – витрати на транспортування і розподіл. “Газ – це ціна, і вона повинна бути вільною. Буде конкуренціяринок. І ми як комісія до цих шести гривень відношення не маємо. Вартість газу становить в тарифі 87%. А ось ці 80 копійок, ці 13%, ми і встановлюємо”, – заявив на відритому засіданні Дмитро Вовк.

НКРЕКу дійшла висновку, що нараховувати абонентську плату потрібно виходячи з потужності лічильника. Чим більше пропускна здатність, тим більше доведеться платити. Більшість українців встановили лічильник G4 (вони враховують 85% від усього обсягу споживання). Абонплата в столиці з таким лічильником становитиме 57,41 гривні. Тобто незалежно від того, спалили 100 кубометрів або ж взагалі не витрачали газ, щомісяця доведеться платити 57,41 гривні. Таке нововведення вигідне тим, хто витрачає багато газу.

Наприклад, за п’ять кубометрів газу в столиці зараз платять 34 гривні, після введення абонплати – 87 гривень. Водночас ті, хто спалює 10 кубів, зараз платять 680 гривень, а після введення абонплати платитимуть 657 гривень.

У комісії впевнені, що чинна система розрахунку тарифу – несправедлива. “У чинній системі ми змушені платити за обсяги, а не за потужність. Але система оплати за обсяги трохи збиткова”, – вважає Дмитро Вовк. Чиновник упевнений: платити за утримання інфраструктури повинні і ті українці, які спалюють багато газу, і ті, хто взагалі не використовує блакитне паливо, але не відмовляється від газопостачання.

“При введенні “абонплати” фактична вартість природного газу для споживачів не зміниться (якщо не зміняться вартість транспортування і ціни на газ як товар). Буде перерозподілена структура кінцевої ціни шляхом виділення вартості послуг транспортування та розподілу природного газу зі структури кінцевої ціни в окремий платіж”, – пояснюють в комісії.

Все залежить від лічильника 

Є три типи газових лічильників за діапазоном експлуатаційних витрат: G4, G2,5, G1,6. Якщо в квартирі газ використовується тільки для приготування їжі (стоїть газова плита), досить лічильника G1,6. Якщо в будинку є плита і газова колонка – G2,5, якщо ж є газове опалення, потрібен лічильник G4. Чим могутніше лічильник, тим більше буде абонплата. Тому важливо, щоб, наприклад, в квартирі з однією газовою плитою не стояв лічильник G4, інакше доведеться переплачувати.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *