В Україні «космічно» подорожчав борщовий набір

Ціни на головні продукти українського борщу – капусти, моркви, буряка, картоплі та цибулі – від 10 до 20 квітня зросли на 31,5%, повідомляє Українська аграрна асоціація (УАА) із посиланням на моніторинг Держстату.

Про борщ із м’ясом залишається тільки згадувати. Як пише на своїй сторінці у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко,

свинина за другу декаду квітня піднялася в ціні на 2,2 грн. Кілограм коштує тепер у середньому 80 грн.

Максимальними темпами дорожчала капуста: на 57,6%, до 6,65 грн/кг. На 43,1%, до 6,77 грн/кг подорожчала морква, цибуля – на 36,1%, до 5,28 грн/кг, і картопля – 7,8%, до 6,80 грн/кг.

«На 70 копійок більше коштують курячі тушки, сало додало до ціни 50 копійок. Подешевшали за другу декаду квітня тільки курячі яйця та гречка. Десяток коштує в середньому 10,5 гривень. Кілограм гречки продають по 28,6», – додав експерт.

Ціни на плодово-овочеву продукцію штовхає вгору доволі непроста ситуація: до скорочення запасів продукції та сезонних змін у середині квітня додалися несприятливі погодні умови, повідомляє прес-служба УАА.

а тим часом…

Повністю скасовують контроль за цінами на харчі

Уже влітку уряд хоче розширити список продукції з вільним ціноутворенням.

Експеримент зі скасуванням держрегулювання цін на соціальні продукти харчування добігає кінця. Його підсумками влада цілком задоволена, пише UBR.

«Уряд хоче скасувати держрегулювання цін на споживчі товари. Ми ці наміри підтримуємо, бо не бачимо зв’язку між масштабом цінового контролю та динамікою цін. Держрегулювання цін слід залишити хіба що на комунальні тарифи або ліки», – повідомив глава Держспоживслужби Володимир Лапа.

Пілотний проект, який стартував наприкінці минулого року, стосувався цінового контролю на 17 груп товарів, які належать до соціальних. Це молоко, яйця, цукор, яловичина тощо. Загалом за час проведення експерименту ціни зросли на 5%. Лише молоко подорожчало одразу на 20%, хоча тут свою роль зіграв сезонний фактор.

Тепер уряд має намір відпустити «у вільне плавання» ціни на інші товари.

Розширять список товарів, на які не регулюватимуть граничну націнку, картопля, капуста, морква, сало, буряк, цибуля, бензин А-95 і дизпаливо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *