Українці вдвічі активніше дають та беруть хабарі

До Помаранчевої революції, за даними FATF – Міжнародної групи протидії відмиванню брудних грошей, Україна посідала з корупції 90-те місце у світі, нині – 146-е. Українці стали мало не вдвічі активніше давати та брати хабарі. Чому так?  Відповідь на це запитання намагалася дати на брифінгу голова фракції блоку Тимошенко в обласній раді Сільвія ВІЩУК. Вона розповіла також про ініціативи уряду щодо боротьби з корупцією.

Як наголосила Сільвія Віщук, в юридичному полі України взагалі не існує такого поняття як корупція: є хабарництво і зловживання посадовим становищем, а ось корупції – катма!

Якщо бути відвертим, то боротьбу з корупцією й очолили найбільші корупціонери. Чи не тому, отримавши незалежність, Україна почала втрачати державну власність. Її колосальні скарби не стали підґрунтям побудови нових доріг, нової інфраструктури житлово-комунального господарства, програм з енергозабезпечення та енергозбереження, реконструкції та модернізації промисловості, системи освіти та охорони здоров’я.

Навпаки, за 18 років фінансові ресурси й багатства, якими володіє Україна, пішли виключно на приватні рахунки чиновників та олігархів.

Пані Віщук навела такі факти. Проаналізувавши всі корупційні оборудки до 2008 року, КРУ склало 6597(!!!) актів на підтвердження розкрадання бюджетних коштів на мільярди доларів. Матеріали були відправлені до МВС (931 акт), СБУ (633 акти), ДПА (19 актів), Генеральної прокуратури (5014 актів). Як наслідок цього, за 6597 актами порушено лише 769 кримінальних справ (11%).

Не краща ситуація і на Буковині Втім, як зізналася Сільвія Іллівна, інформацію про наших рідних корупціонерів їй дісталася нелегко.

Буковинська корупція мовою цифр

Їх надав відділ взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату ОДА:
83 адміністративних протоколи на суб’єктів корупційних діянь складено з початку цього року. До відповідальності притягнуто 72 особи. Серед них: 5 – посадові особи органів виконавчої влади, 28 – посадові особи органів місцевого самоврядування, 11 – співробітники правоохоронних органів, 11 – працівники контролюючих органів (переважно ДПА), 5 – військовослужбовці, 12 – інші, серед яких переважну більшість складають працівники держкомзему, лісівники та майстри лісу.

На жаль, Президент заветував надважливий антикорупційний закон «Про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом», чим поставив Україну під загрозу занесення в чорний список FATF як країни, що не бореться з відмиванням і легалізацією тіньових доходів.

Щоби якось виправити ситуацію, Уряд спроектував 14 нормативних актів, які мають за мету зрубати корупцію під корінь. Серед ініціатив Уряду – зміни до нормативів про держзакупівлі. Вводиться обов’язкова умова роботи з виробником без посередників. Відтепер дилерам, дистриб’юторам та різним агентам до держзакупівель зась.

Ще одним важливим напрацюванням є те, що уряд вимагає внести як обов’язкову норму інформування виробників продукції про проведення тендеру державним органом чи підприємством.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *