Ваша дитина доросла до школи? – У що це вам сьогодні виллється

 

Ми орієнтувалися на діапазон цін на нові речі з магазинів чи з ринку, де в ажіотажну пору якщо й дешевше, то не набагато. Звісно, можна скористатися речами старших дітей, якщо вони пасують, але хоча б на перше вересня батьки намагаються вдягти свою дитинку. Як кажуть на Буковині, файно. Отже…

Рюкзак: 800-2 500 грн. Це чи не найголовніша річ для учнів молодшої школи, бо старшокласники, із досвіду знаю, майже всі встигають обзавестися «планшетами», до яких завантажують з Інтернету підручники, і ходять з невеличкими сумочками або рюкзаками значно меншої місткості. Першокласникам же доводиться на тендітні спинки навалювати величезні, по вінця напхані підручниками, зошитами й фломастерами наплічники. Додайте ще спеціальні папки для занять з деяких предметів, змінне взуття, спортивну форму… Наші найменші учні щодня навантажені немов переселенці. А потім ми дивуємося, що вони мають перекривлення хребта, задихаються від коротенької пробіжки чи застуджуються від найменшого вітерця.

Однак рюкзак купувати доведеться. В ідеалі він повинен бути з міцною ортопедичною спинкою, регульованими лямками, всередині поділеним на кілька відділень, а зовні мати сітку чи кишеньку для пляшечки з водою чи термосу. А ще він має бути легким і міцно зшитим, з якісними застібками-блискавками, аби батькам не доводилося їх зашивати чи налагоджувати «бігунець» вже з першого місяця навчання.

Найпростіший рюкзак обійдеться вам під тисячу гривень. Ціна якісних стартує від 2,5 тис грн.
Шкільна форма: 1000-3 800 грн. Керівництво більшості шкіл окреслює обов’язковість кольору шкільного вбрання. Хоча у деяких «просунутих» закладах від учнів вимагають обов’язкову краватку чи жилет, або спідничку в клітинку… Ви здивуєтеся, але є ще школи, де керівництво, мабуть ностальгуючи «за старими часами», воліє бачити своїх учениць виключно у шкільному платті з білим комірцем та у фартушині – білій або чорній. У магазинах одягу літньої пори влаштовують спеціальні відділи чи вітрини, де на маленьких манекенах можна побачити пропоновані для носіння в школі товари. Виробники дитячого одягу штучно наганяють ціну деталями, особливо для дівчат: тут вам і бантики-стрічечки, і спіднички у кілька ярусів, і блузки з величезними рясними оборками-рюшами та ще й зверху з бантом на грудях. Синтетика, синтетика, синтетика! Усе це ковзке, не дихає, покривається вузликами від тертя… а оборки на рукавах щодня набувають чорного кольору – хіба що ваша дитина надзвичайно спокійна і сидить весь день на місці… Ви відводите до школи чистеньку-чемненьку дитинку і вже першого вересня отримуєте таке собі диво з сорочкою, що вибилася зі штанів або спіднички – за свої чималі гроші.

У тренді залишаються вишиванки і тут, окрім патріотизму, приваблює лаконічність крою й відсутність зайвих деталей.

Для теплих місяців варто вибрати спідничку та блузку з коротким рукавом або трикотажну футболку. Вбрання з натуральних тканин потягне: блузка-сорочка від 300 до 1500 грн; трикотажні футболки – 250-300 грн; брюки-сарафан – від 500 до 1800 грн. Звісно, однією сорочкою або блузкою на рік ви не обійдетеся. І будьте готові до того, що до середини навчального року ваша дитина безнадійно виросте з усіх цих одяганок.

Взуття: 1200-2500 грн. Взуття школяра має бути максимально зручним і розрахованим на жваву дитину. Важливо, аби внутрішня устілка була ортопедичною, а не пласкою, аби формувати правильну ступню, ходу й поставу. Добре, аби верх і устілка були виконані з «дихаючого» матеріалу. Осінь – сезон дощів, тож доведеться врахувати й це. Наразі у більшості шкіл вимагають, аби в школі діти ходили у легкому змінному взітті, яким не користуються на вулиці.

Якісне шкіряне взуття із ортопедичною підошвою обійдеться від 1200 до 2500 грн.

Спортивна форма: 450-2400 грн. У режимі економії можна купити лише спортивні штанці та білу футболку. На початку серпня їх можна знайти на розпродажах. Однак варто врахувати, що широкі еластичні гумові пояси на рівні талії можуть натирати дітям шкіру, спричиняти подразнення й пітливість.

Вартість штанів – від 300 до 1 200 грн. Повний спортивний костюм вартує від 600 до 2 тис. грн. Біла трикотажна футболка забере ще від 150 до 400 грн. Ваш калькулятор ще не перегрівся? А це ще далеко не кінець.

Спортивне взуття: 350-3000 грн. Ще одна серйозна витрата – спортивне взуття. Можна обійтися й дешевими кедами, але краще взяти дитині повноцінні кросівки, що їх вона може використовувати не лише для занять фізкультурою, але й для прогулянок та активних ігор поза школою. Хоча доведеться слідкувати за тим, щоби на урок ваш учень брав кросівки чистими: у брудних до спортзалу не пустять. Зауважте, що у серпні багато фірм роблять значні знижки на  спортивне взуття. Але готуйте від 350 до 3000 грн.

Зошити: 48-240 грн. Діти полюбляють мультики та комікси, тож у школі постійно змагаються, у кого крутіші фіксики чи диснеївські принцеси на обкладинці. Та багато хто з учителів вимагають, аби учні обгортали зошити білими обкладинками – аби уникнути цього розмаїття і заощадити батьківські гроші та нерви при купівля зошитів із зображенням омріяних героїв. Вартість зошита на 12 аркушів варіюється від 2,5 до 12 грн. Зазвичай для 1 класу їх треба не так вже й багато: 5-7 у косу лінію, 10 у клітиночку плюс упаковка обкладинок для зошитів, вартість 10-40 грн.

Обкладинки для підручників: 70-100 грн. Підручників у першачків не надто й багато, тож вам вистачить одного набору обкладинок – від 50 до 70 грн. Зошити формату А-4, усе більше поширені серед школярів, купуються поштучно й вартують від 5 до 10 грн. за штуку.

Пенал: 50-500 грн. Дехто з учителів має особливі вимоги до пеналів та їхнього вмісту. Відтак поцікавтеся у вашого вчителя, який купувати пенал. Якщо ж у вашій школі особливих вимог немає, обирайте пенал краще не пластиковий, а м’який, бо пенали в дітей часто падають, а вміст розлітається на всі боки. Пенал має бути містким, з урахуванням ручок-олівців, а також набору фломастерів і кольорових маркерів. Вартість коливається від 50 до 500 грн.

Ручки, гумки, точилки, звичайні олівці, лінійки: 60-150 грн. Ручки для першокласників мають бути з гумовими прокладками під пальчик. Краше не набирати одразу багато ручок, адже вони висихають. Придбайте спершу кілька різних, аби впевнитися, яка буде найзручніша для вашої дитини. Олівці звичайні мають бути середньої м’якості: затверді різатимуть сторінки підручників та зошитів, а занадто м’які легко змазуються. Точилки й гумки часто губляться, ламаються, тож вигідніше купувати їх у наборах. Загалом на укомплектування пеналу вам доведеться витратити від 60 до 150 грн.

Фломастери: 60-200 грн. Для найменших учнів краще обирати фломастери на водній основі: їхні сліди простіше змиваються з блузок та сорочок. Якісні фломастери (12 кольорів) обійдуться від 60 до 300 грн.

Кольорові олівці: – 60-300 грн. Першачкам часто задають замальовувати контури предметів кольоровими олівцями. Тож не ігноруйте цього пункту: обирайте ті олівці, що полегшать навчання вашому малюкові. В ідеалі можна придбати олівці тригранні: вони м’якіше вкладаються під пальчик дитини й не тиснуть. Грифелі кольорових олівців мають бути максимально м’якими.

Підручники: від 100 грн за кожний. Деякі підручники й робочі зошити доводиться купувати самостійно. Це вже залежить від вимог вашого вчителя. Вартість одного робочого зошита – від 100 грн.

Квіти для вчительки: 50-300 грн. Кожна дитина хоче мати особистий контакт із учителькою, звернути на себе її увагу. Тож учні із великим задоволенням дарують букети 1 вересня. Зазвичай після численних витрат у батьків закінчуються ресурси, тож продумайте цей пункт заздалегідь.

Загалом же батькам першокласників доведеться витратити до 1 вересня від 4,5 до 16 тис. грн, тобто від $175 до $650. Можна лише поспівчувати батькам близнюків і побажати, аби всі ці витрати пішли на користь вашим діткам і принесли їм позитивні емоції та захопливі відкриття!

Першачків збирала Лідія КОСТИНСЬКА, порадниця «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *