Прокуратура «копає» – Папієв гуляє

Фото «радісногуляючого» Віднем екс-голови Чернівецької ОДА, народного депутата від «Опозиційного блоку» Михайла Папієва облетіло Інтернет.

Прогулюючись Міським парком Відня 1 березня 2015 року з олігархом Дмитром Фірташем Михайло Папієв навіть не підозрював, які титанічні зусилля здійснює прокуратура Чернівецької області в ім’я тріумфу справедливості.

Нагадаємо, у прокуратурі Чернівецької області перебуває кримінальне провадження за фактами перешкоджання колишнім головою Чернівецької ОДА мешканцям сіл Станівці, Опришени, Йорданешти Глибоцького району у здійсненні виборчого права на виборах до Верховної ради України 2012 року. На думку слідства, пан Папієв зловживав службовим становищем і закликав людей голосувати за провладного кандидата, який був на той час керівником ПАТ «Чернівцігаз». Тодішній очільник області чинив психологічний тиск на людей, пояснюючи, що для того, щоби в їхніх селах був газ, слід «правильно» голосувати.

– У ході кримінального провадження проведені три психолого-лінгвістичні експертизи та дві комплексні (відео-, звукозапису та комп’ютерної техніки). Допитано понад 150 свідків. З них понад 50 осіб – у січні 2015 року, – повідомив під час прес-конференції про здобутки та проблеми в роботі органів прокуратури області за два місяці 2015 року Микола ЯКИМЧУК, прокурор області.

Микола Костянтинович зазначив, що одразу ж після призначення на посаду провів з цього питання оперативну нараду для визначення слідчих дій, необхідних для вчаснго завершення кримінального провадження. Зібрано достатньо доказів присутності в діях Папієва ознак злочину, передбаченого ст.153 ч.3 ККУ – «перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права поєднаного з примушуванням, вчинене службовою особою з використанням свого службового становища».

– Повідомити колишньому високопосадовцю про підозру у вчиненні кримінального правопорушення на даний час неможливо, оскільки Папієв у жовтні 2014 року обраний народним депутатом України, – повідомив обласний прокурор. Він пояснив, що існує визначена процедура, яку має здійснювати Генеральна прокуратура. Відтак подумалося: найближчими тижнями-місяцями-роками Михайла Папієва в залі суду ми навряд чи побачимо. Бо процедура. То чи варто було відривати працівників прокуратури на розслідування з наперед відомим результатом, коли підозрюваний дихає австрійським повітрям, хитро посміхаючись у хитрі вуса? Можливо, краще було б сконцентрувати їхні зусилля на більш прикладних речах, як то контрабанда чи прийом громадян (прокурор області повідомив, що за два місяці 2015 року до нього звернулися вже 70 громадян, коли торік він прийняв лише 20 осіб).

Тим часом прокуратура Нідерландів повідомила про результати розслідування найбільш приховуваного злочину зі збиттям «Боїнга» на чужій території під час військових дій за повної ворожості населення та міжнародного тиску. Їм це не завадило до деталей з’ясувати всі обставини. Цікаво, скільки б наша прокуратура це розслідувала? Напевно, років зо 200.

Проте, якщо кримінальне провадження щодо Папієва матиме своє логічне завершення, «Версії» напишуть про обласного прокурора Миколу Якимчука на першій сторінці! Тим паче, на посаді він перебуває лише два місяці, і «затягнутість» кримінального провадження щодо Папієва – «досягнення»  попередників.

Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *