Новий економічний курс: провали без досягнень

65609079

Через півроку після зміни влади в країні можна підвести підсумок – чого добилася країна, позбавившись Азарова q Арбузова. Порівняти їхні дії та дії їхніх наступників – Кубіва, Гонтаревої, Яценюка.
Відновлення співпраці з МВФ – ось факично єдине досягнення прем’єра. Втім, на першому транші справа поки що і затихла. Кабмін Яценюка домовився з МВФ швидко, просто зробивши те, що МВФ безуспішно вимагав від попереднього Кабміну: відпустити гривню у вільне плавання, підвищити тарифи на газ для населення і комунальних підприємств.
Минулими роками багато говорилося про те, що керівництво НБУ повинне відпустити гривню, бо це привело б до зменшення імпорту і зростання експорту. Зараз зроблено саме це: гривня подешевшала на 67%. У результаті зовнішній борг України всього за пів року збільшився в 1,5 рази, досягши астрономічної суми в 821,8 млрд. гривень. Ціни на основні продукти і товари виросли на 20%, а на бензин і дизпаливо – на 50-60%.
Нинішня влада не робить нічого, щоби зупинити обвал гривні. За Арбузова все трохи було інакше. Одне з ключових його досягнень як глави НБУ в 2011-2012 роках -проведення дедоларизації і відновлення довіри до банків, саме її оголосили ключовим завданням з моменту його приходу в Нацбанк у кінці 2010 року. Для цього був жорстко зафіксований курс долара і зупинена інфляція.
При доходності депозитів у 20% річних і стабільній гривні громадяни могли за три роки збільшити свої заощадження майже вдвічі, нічим не ризикуючи, адже вклади були захищені гарантіями держави. В результаті за три роки об’єм депозитів виріс на 60,7 відсотки, сягнувши 670 млрд грн, а доля валютних вкладів скоротилася з 48,2 до 41,5. Та з приходом нинішньої влади всього за декілька місяців все скотилося на рівень чотирирічної давності.
Як бачимо, те, що відбувається зараз є рухом в абсолютно зворотному напрямку в порівнянні з курсом Арбузова. Можна лише сказати спасибі людям, які в умовах політичного протистояння і засилля олігархів не лише утримували фінансову систему від краху, але і розвивали її.
За матеріалами http://izvestia.kiev.ua/

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *