Наші «швидкі» – найшвидші

ambulance

Чернівецькій службі екстреної медичної допомоги – 110 років

 67 бригад екстреної медичної допомоги цілодобово готові виїхати на виклик до будь-якого куточка Чернівецької області. Більше того: служба увійшла до трійки лідерів за виконанням нормативу терміну прибуття на виклики.    

– У межах міста бригада прибуває до хворого за 10 хвилин, по області – за 20. Фактично лікарі затримуються найчастіше через те, що шукають номер будинку чи назву вулиці. Особливо актуальна ця проблема для приватного сектору. Тому неодноразово звертався до мешканців із проханням самостійно встановити аншлаги на своїх будинках, – каже Володимир Єленєв, директор Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги.

За останній рік автопарк «швидкої» оновили на 50%: за державною програмою ми отримали 36 нових автомобілів класу «В». У них є все необхідне для надання невідкладної допомоги, реанімації, проведення найнеобхідніших першочергових аналізів тощо. Старі автівки не здають на брухт, а ремонтують.

– УАЗи повноприводні, тож таку машину, відремонтувавши, можна відправити у гірські райони області, де важкопрохідні дороги і новенькі «Peugeot Boxer» не проїдуть. Особливо актуальним це буде взимку, – розповідає Володимир Володимирович. – До речі, вперше за останні роки влада виділила нам кошти для придбання зимової гуми для всіх автомобілів «швидкої». Раніше для цього ми шукали спонсорів.

Попри те, що службу перейменували зі «швидкої» на «екстрену» медичну допомогу, лікарі прибувають на усі виклики без виключення – і екстрені, і хронічні.

– Маємо близько 10% викликів до хронічних хворих, яких мали би обслуговувати лікарі та медсестри поліклінік. Однак ми не відмовляємо таким людям у допомозі, – веде далі розповідь Володимир Єленєв. – Люди звикли, що коли погано, треба набирати «103». Отже, нам довіряють і ми повинні допомогти.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *