Лише 36% кандидатів у народні депутати по Чернівецькій області оприлюднили факти своєї біографії та рівень статків

За тиждень до позачергових парламентських виборів 2014 Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив дослідження щодо прозорості кандидатів у народні депутати за партійними списками та у мажоритарних округах. Виявилось, що лише 36% кандидатів по Чернівецькій області оприлюднили свою біографію або декларацію про доходи за 2013 рік.

Згідно дослідження Руху ЧЕСНО, 21 із 58 зареєстрованих кандидатів у одномандатних виборчих округах Чернівецької області частково розкрили інформацію про себе на сайті партії або надали її на запит. Крім того, один кандидат-самовисуванець по Чернівецькій області голосував за «диктаторський закон» 16 січня,  натомість жоден із претендентів на крісло в Парламенті VIII скликання на сьогодні не виступає фігурантом антикорупційних розслідувань.

Ч2014_Чернівецька

 

Щодо загальноукраїнських результатів аналізу партій, то стало відомо, що лише 12 з 29 партій,які висунули кандидатів за власними партійними списками, хоча б частково оприлюднили на власних сайтах чи на запит ЧЕСНО автобіографії кандидатів,  декларації про доходи за минулий рік, інформацію про  фінансування передвиборчої кампанії та фінансові звіти партії за 2013 рік.

Дослідження_Партії_ЧЕСНО

Як пояснила координатор Руху ЧЕСНО Інна Борзило, активісти по всій Україні протягом місяця вели діалог з політичними партіями та кандидатами-самовисуванцями, а також  досліджували публічні джерела на наявність такої інформації. «Сьогодні на вибір справжнього українця в більшій мірі мають впливати не гучні гасла та чергові обіцянки, а реальні факти про діяльність кандидатів, джерела їхніх статків та спонсорів. Свою роботу ми не закінчуємо, а днями вже очікуємо від партій проміжний фінансовий звіт виборчої кампанії. Крім того, ми щодня отримуємо нову інформацію про кандидатів та поступово викладаємо її на сайт до персональних профайлів кандидатів», – повідомила пані Борзило.

Активісти Руху ЧЕСНО просять українців бути пильними  до тих, кого вони обиратимуть 26 жовтня. Кожен виборець повинен знати, що:

  • 134 депутати, які голосували за так званий «диктаторськийзакон» 16 січня (до їх числа входять також і ті, хто згодом відкликав  свій голос), знову балотуються до Парламенту;
  • серед загальної кількості кандидатів щонайменше 127 фігурантів антикорупційних розслідувань.

«Інформований – значить озброєний», – переконують в ЧЕСНО і  закликають більш детальніше дізнатись про своєрідний «Рейтинг прозорості» на сайті ініціативи http://chesno.org/ .

 Довідка:

ЧЕСНО – це громадський рух, започаткований групою активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у 2011 році –  рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Символом Руху став часник – засіб дезінфекції та боротьби з «нечистою силою» у політиці.Рух є відкритою платформою для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників.Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу.

Регіональний прес-центр Громадського руху ЧЕСНОinfo.chesno@gmail.com

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *