Кожний громадянин України має право на безкоштовні 2,28 га землі

чим уже скористалися можновладці і чого не знають пересічні українці

 Усі наші закони, що на користь людям, діють, як у старому єврейському анекдоті:

 – Скажіть, я маю право…?

– Маєте…

– А я можу ним скористатися?

– Не можете…

Покрокова інструкція для тих, хто хоче цим правом скористатися

Кожний повнолітній громадянин України має право поки що приватизувати безкоштовно п’ять ділянок землі під різні цілі: будівництво будинку,гараж,садівництво, особисте сільське господарство, будівництво дачного будинку.

 

Скільки землі можуть отримати українці?

Із досягненням 18 років кожний громадянин України може безкоштовно отримати на загал 2,28 га землі.

Кожний українець може отримати 5 ділянок землі безкоштовно

  Згідно зі ст. 121 Земельного Кодексу України

 * До 2 га – на ведення особистого сільського господарства;

* До 0,12 га – на ведення садівництва.

 Для будівництва житлового будинку:

в селах – до 0,25 га;

у селищах – до 0, 15 га;

у містах – до 0,10 га.

 До 0,10 га – на індивідуальне дачне будівництво.

До 0,01 га – на будівництво гаража.

 Земельну ділянку можна отримати в будь-якому регіоні, незалежно від прописки.

Кожну з п’яти ділянок можна отримати лише один раз.

У селі земельну ділянку отримати простіше, ніж у місті.

Куди звертатися? Отримати ділянку землі можна у будь-якому регіоні країни, незалежно від місця проживання. Для її приватизації треба знайти вільну ділянку. Залежно від того, де вона розташована – у межах міста, села чи району, до тих органів самоврядування й треба звертатися. Якщо земельна ділянка за межами населеного пункту, треба йти до територіального відділення Держгеокадастру – зазвичай це землі для садівництва або особистого сільського господарства. Сама земля нічого не коштуватиме українцю, але оформлення документів потребує витрат.

«Землю отримати можна, але на це треба виділити певну суму. У принципі, земельну ділянку можна приватизувати за 3-5 тис. грн.. І це не хабар, а витрати на землевпорядника, який повинен розробити технічну документацію», – зазначає юрист із земельних питань Кирило Левтеров.

Процес приватизації землі – не простий через бюрократизацію. Перш ніж отримати Свідоцтво про право власності на ділянку, доведеться побігати кабінетами чиновників.

«Процес може забрати від 6 місяців до 2 років. Хоча насправді цей процес має тривати менше, наприклад, для учасників бойових дій в АТО найкоротший термін – 45 днів. Усе залежить від швидкості бігу за чиновниками», – додає юрист.

Але до звернення треба конкретно знати, де розташована земля й чи вільна вона. Простіше знайти ділянку в селі, ніж у місті.

«Усе залежить від ліквідності землі: що менш ліквідна ділянка, то простіше її отримати», – радить Кирило Левтеров.

Перевірити, чи вільна земля і чи можна її приватизувати, можна на сайті «Публічна кадастрова карта України», відправити офіційний запит про надання публічної інформації до місцевих органів влади або до Держгеокадастру.

Процедура отримання землі. Знаючи, яка ділянка вільна і чи можна її приватизувати, треба подати заяву до органу місцевого самоврядування. У заяві має бути зазначений приблизний розмір земельної ділянки та її призначення. Треба додати до заяви карту чи графічний малюнок, де показане розташування ділянки. За законом розглянути заяву мають упродовж місяця. Отримавши згоду сільради чи мерії, можна розпочинати розробку проекту з відведення землі. Цим займається землевпорядна організація, за їхні послуги доведеться заплатити від 2 до 10 тис. грн. Саме розробка технічної документації землевпорядниками може забрати від півроку до року часу.

Далі з проектом відведення землі слід звернутися до територіального органу Держгеокадастру України із заявою про державну реєстрацію земельної ділянки. Зазвичай це робить землевпорядна організація, із якою укладався договір. Якщо всі документи в порядку і проект складений правильно, протягом двох тижнів кадастровий реєстратор видасть виписку з державного земельного кадастру про земельну ділянку із зазначенням у ній кадастрового номера. Із цією випискою та примірником проекту землевпорядкування треба звернутися до розпорядника землею – місцевої ради чи адміністрації. Вони затвердять проект і зареєструють у Мін’юсті право власності. Після цього рада чи адміністрація приймають рішення про передачу у власність землі із зазначенням площі та місця розташування.

Аби отримати останній документ – Свідоцтво про право власності на земельну ділянку, треба звернутися із заявою про держреєстрацію до Укрдержреєстру чи до реєстратора Держгеокадастру. Заява може розглядатися упродовж 14 днів.

Як отримати безкоштовну земельні ділянку?

КРОК 1: Подати заяву до органів місцевого самоврядування  і копію з Google Maps із бажаним розташуванням земельної ділянки

КРОК 2: Отримавши згоду в органах місцевого самоврядування, замовити у землевпорядній організації виготовлення проекту з відведення земельної ділянки

КРОК 3: Зареєструвати земельну ділянку в територіальному органі Держгеокадастру України

КРОК 4:Подати до місцевих органів самоврядування клопотання про затвердження проекту землевпорядкування з відведення земельної ділянки

КРОК 5: Місцевий орган самоврядування приймає рішення про передачу земельної ділянки безкоштовно вам у власність

КРОК 6: Подати до Реєстраційної служби заяву про державну реєстрацію вашого права власності на земельну ділянку

КРОК 7: Отримати свідоцтво про право власності на земельну ділянку

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *