«Керівництво Нацбанку обвалило гривню, збільшило частку російських банків, збільшило держборг і дозволило Януковичу приховати активи» – доповідь ІЛЛАРІОНОВА на весняній сесії МВФ у Вашингтоні

Російська військова агресія – головна, але не єдина причина економічної кризи останніх років в Україні. Важливу роль відіграли внутрішні чинники, точніше політика Національного банку України. Саме НБУ завдав нищівного удару економіці країни: обвалив гривню, спричинив валютну паніку, збільшив частку російських банків від 12% до 40%, наростив сукупний державний зовнішній борг від $30,2 млрд до $43,8 млрд (і це за 3 роки!!! – ред.), розтратив міжнародні валютні резерви, зменшив інвестиції в економіку, а також дозволив екс-президенту Вікторові Януковичу приховати свої активи. Про це йдеться у матеріалі «Українська економічна катастрофа 2013–2016 років», який підготував економіст, старший науковий співробітник Центру з глобальної свободи та процвітання Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов. Англомовна версія авторської доповіді була презентована під час весняної сесії МВФ у Вашингтоні 20 квітня.
Яскравою ілюстрацією катастрофічної втрати довіри до національної банківської системи стали результати е-декларування українських політиків і держчиновників, які лише офіційно визнали зберігання в себе готівки на суму не менш ніж $2 млрд.

Саме НБУ наніс нищівний удар економіці країни.

19 червня 2014 року Степана Кубіва, який керував НБУ після перемоги Революції Гідності, замінили на Валерію Гонтарєву. Напередодні цього призначення міжнародні резерви України, які перебували на рахунках НБУ, становили $17,9 млрд. За наступні дев’ять місяців вони зменшилися на $12,3 млрд і станом на кінець лютого 2015-го склали $5,6 млрд.
Різке скорочення валютних резервів спровокував глибоку валютну кризу, пік якої припав на лютий 2015 року. Паніка на валютному ринку спричинила катастрофічне падіння курсу гривні більш як удвічі – від 11,8 грн у червні 2014-го до 24,5 грн за долар у лютому 2015-го. Однієї з торгових сесій валютний курс падав до 41 грн за долар.Наскільки штучним і таким, що їй доволі легко запобігти, була ця, схоже, навмисне спровокована криза, показує те, що курс гривні до долара мало змінювався у наступні два роки – від лютого 2015 року до травня 2017 року.
Дії НБУ призвели ще й до посилення «тінізації» валютних операцій, законослухняні банки частково втратили свою конкурентоспроможність, погіршилася криміногенна ситуація, громадяни втратили частину збережень.
Більше про аферу НБУ читайте у наступному числі «Версій».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *