Із буднів буковинських рятувальників

Професійне  свято відзначили люди, чий життєвий девіз – «Запобігти. Врятувати. Допомогти».

1

Серед здобутків буковинських рятувальників протягом цього року – 27 врятованих людських життів, допомога майже 1400 переселенцям зі Сходу й збережені матеріальні цінності громадян на суму понад 60 мільйонів гривень. Працівникам управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області довелося залучатися до ліквідації майже тисячі надзвичайних подій та ситуацій. Найчастіше рятувальники виїжджали на гасіння пожеж, яких в області з початку року сталося 466. Бійці ДСНС рятували також людей в інших надзвичайних ситуаціях – на воді та під час ДТП. Зокрема, під час ліквідації пожеж на території краю було врятовано життя 23 буковинцям, під час подій іншого характеру – 4 людям.

4

А фахівці групи піротехнічних робіт неодноразово виїжджали на знешкодження застарілих вибухонебезпечних предметів, які й донині знаходять на Буковині. Загалом від початку року піротехніки знешкодили майже 60 смертельних залишків минулих світових війн.

Окрім цього, на плечі рятувальників лягла й допомога вимушеним переселенцям з тимчасово окупованої території й зони АТО. Для цього в Чернівцях створений Регіональний штаб Чернівецької області з питань соцзабезпечення громадян України, які переміщуються з районів проведення АТО. Його співробітники в цілодобовому режимі, спільно з органами місцевого самоврядування та волонтерами займаються поселенням та іншою допомогою тим, хто цього потребує. Із людьми працюють також практичні психологи Управління ДСНС України у Чернівецькій області. На території Буковини на сьогоднішній день проживає майже 1400 вимушених переселенців, повідомляє прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Між іншим, редакція дізналася дещо з історії девізу чернівецьких рятувальників. Слова «Запобігти. Врятувати. Допомогти» дали поштовх для написання Маршу рятувальників окремого рятувального загону МНС України (в/ч Д-0190), який функціонував у Чернівцях від 1999 до 2004 року. Автор музики – начальник клубу частини ст.прапорщик Людмила ТАРАСЮК, слів – зав.бібліотекою частини Лариса ХОМИЧ. До річниці створення рятувального загону – 2000-го року – Марш рятувальників був оприлюднений у київській газеті «Рятувальник» МНС України.

Приспів Маршу звучить так: «Біді запобіггти, від бід врятувати, усім постраждалим допомогти».   

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *