Хто сяде в депутатське крісло, звільнене Віталієм Михайлішиним?

Чернівецька міська територіальна виборча комісія визнала Олександра Мадея депутатом Чернівецької міської ради. Громадянська мережа «Опора» наголошує, що це рішення незаконне.

IMG_7588

Чернівецька міська ТВК на засіданні 10 червня повторно розглянула питання про визнання Олександра Мадея депутатом Чернівецької міської ради. Нагадаємо, після того, як Віталій Михайлішин відмовився від депутатства, наступним у партійному списку ПР стояв саме Олександр Мадей – соратник і помічник Франца Федоровича, засновника Фонду «Подаруй дитині життя», який опікується онкохворими дітками. Питання про визнання Мадея депутатом комысыя вже розглядала 5 червня, однак тоді ТВК не спромоглася ні визнати Мадея депутатом, ні відхилити його заяву з мотивуванням, що Олександр Мадей вже не є членом партії регіонів. Відтак ТВК прийняла одностайне рішення звернутися за роз’ясненням до ЦВК.

10 червня Чернівецька МТВК таки прислухалась до ЦВК і взяла до уваги ст. 81 закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»: «Заміщення депутатів та проміжні вибори депутатів: У разі коли депутат, який обирався в багатомандатному виборчому окрузі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням територіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої організації партії».

Під час повторного розгляду питання, бути чи не бути Олександру Мадею депутатом, із присутніх 8-ми членів комісії за рішення про визнання п’ятеро  проголосувало «за», 2 – «проти», 1 – «утримався». Одразу після голосування було оголошено, що «рішення прийняте». Однак Громадянська мережа «Опора», представники якої були на засіданні ТВК, заявляє, що дане рішення було прийняте із порушенням закону, оскільки, згідно з ч. 14 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори», рішення виборчої комісії приймається відкритим голосуванням більшістю від СКЛАДУ комісії, а не від присутніх на засіданні, як вважає Чернівецька МТВК. Загальний склад комісії – 12 членів, тож для прийняття рішення треба було набрати 7 голосів «за».

Постанову ТВК новому депутату про його визнання депутатом голова МТВК Генрієтта Баранова пообіцяла надати наступного дня. Однак, коли 11 червня в 11.00 Олександр Мадей прийшов за постановою, то в ТВК нікого не виявилося на місці, окрім заступника голови комісії. Він повідомив, що постанова буде готова упродовж дня. Після 14.00 Олександр Мадей все-таки отримав на руки постанову про реєстрацію його депутатом Чернівецької міськради, однак голова комісії Баранова зауважила, що буде ще радитися з ЦВК, як виправити колізію з рішенням ТВК.

Сам кандидат-депутат Олександр Мадей припускає, що таке неоднозначне рішення ТВК прийняла спеціально, щоби він розслабився, а цього часу інший кандидат на депутатське крісло оскаржив його обрання в суді. Мадей вважає, що саме ПР робить усе, щоби він не став депутатом. Подейкують, що регіонали хочуть протиснути до міської ради наступного за партійним списком – Сергія Біленького, якого називають людиною Матвія Куцака, депутата-регіонала обласної ради.

Галина ЄРЕМІЦА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *