Cмерть на «зебрі»: чи буде покараний шофер–убивця 3-х дітей і жінки

Це питання, на яке нібито не може бути двох відповідей, найбільше хвилювало нинішнього тижня чернівчан. Та й виникло воно одразу ж після трагедії на вул. Винниченка. Саме тому в натовпі, який миттєво зібрався після дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), яка трапилася пізно ввечері, виникли настрої самосуду. Від розправи – а люди вже озброювалися камінням – п’яного водія «Лексуса» врятувала… міліція.

Нагадаємо: останній день липня 2009 року став останнім днем життя 39-річної чернівчанки Олени, її 13-річного сина Максима та його двоюрідних 9-річного брата Міши та 12-річної сестри Маші, які приїхали погостювати до Чернівців з Хмельницька. …Купивши у магазині біля бару «Меркурій» цукерки, діти разом з пані Оленою прямували додому через нерегульований пішохідний перехід, позначений дорожніми розміткою та знаками.

Саме на освітленому відрізку «зебри» 43-річний чернівчанин на великій швидкості наїхав на пішоходів. Він був настільки п’яний, що навіть не викликав швидку. Втім, лікарі не змогли врятувати потерпілих: Максим і Маша померли у кареті швидкої медичної допомоги, а Міша та пані Олена – в лікарні швидкої медичної допомоги.

Схвильовані надзвичайною подією люди не відпускали п’яного водія, хоча той навіть не міг ані говорити, ані самостійно вийти з авта. Тому троє представників обуреної громадськості поїхали разом зі слідчо-оперативною групою Першотравневого РВ та працівниками ДАІ УМВС в Чернівецькій області в наркодиспансер на обстеження затриманого. Потім вони повернулися і про все доповіли людям з натовпу.

Про це наступного дня в суботу повідомив на прес-конференції генерал-лейтенант міліції Георгій Проскурняк. Від нього журналісти дізналися, що 1996 року чоловік змінив прізвище на жінчине. Втім, він не є ні олігархом, ні нардепом, а зареєстрований у Чернівцях як ПП, тобто приватний підприємець. З неперевірених джерел редакції стало відомо, що затриманий займався розмитненням машин. Звідси, найшвидше, і виникла чутка про те, що він – митник. Іншими словами, має стільки грошей, що й дня не сидітиме.

Міліція з’ясувала також, що затриманий уже притягувався до кримінальної відповідальності. Автомобіль «LEXSUS RX 350» зареєстрований у Львові, він керував ним за дорученням.

Згідно з результатами експертизи, у водія вміст алкоголю в крові складав 3,72 проміле. Це відповідає важкому отруєнню етиловим спиртом із можливим смертельним наслідком. Як бачимо, чоловік натренований і, мабуть, не вперше перебував за кермом у такому, м’яко кажучи, жахливому стані. Відтак безкарність водіїв, які їздять на супердорогих машинах, стала чи не головною темою прес-конференції. Гадаю, зовсім не безпідставно стверджували журналісти, що працівники ДАІ бояться таких «крутіїв», тому й не зупиняють їх, коли ті перевищують швидкість.

Утім, головний міліціонер області з цим не погоджувався, стверджуючи, що йде підміна понять. Бо, на його думку, найперше треба апелювати до водіїв. Крім того, якщо порівняти умови їзди у нас і в Європі, то на такій вулиці, як Винниченка, загалом не повинно бути наземного переходу, а тільки підземний або надземний. Вулиця ж бо магістральна з 4-ма смугами для руху транспорту. Тут з генералом не посперечаєшся – він має рацію. Але ж хто має про все це подбати?!.

Водія, як відомо, затримано і поміщено в ІТТ, автомобіль припарковано на штрафмайданчику. За фактом слідчим управлінням УМВС порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України. За словами генерала, порушнику правил дорожнього руху «світить» від 7 до 12 років позбавлення волі.

А перед переходом, де від 2005-го сталося 19 ДТП, в яких постраждало 20 осіб, та ще останнє з чотирма смертями, встановили «лежачих поліцейських».

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *