Біженцям допоможуть

532c3b8e79807

Переселенцям із зони АТО і Криму, які тимчасово оселилися в Чернівецькій області, надаватимуть щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг.  Для того, щоби отримати гроші, треба зареєструватися й подати низку документів.

Нині на Буковині офіційно зареєстровано 1500 переселенців, які втекли від війни. Досі їм допомагали лише волонтери, а виплати з місцевого бюджету були незначними – 200-400 гривень. Відтепер же про переселенців дбатиме держава. Зокрема, вставши на облік у районних управліннях праці і соціального захисту, біженці потрапляють до єдиного реєстру переселенців і їм призначається відповідна адресна допомога.

– Грошова допомога надається від дня звернення і виплачується протягом шести місяців, – пояснює Юрій Півень, заступник директора департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА. – Непрацездатні особи (діти, інваліди, пенсіонери) отримуватимуть щомісяця 884 гривні, працездатні – 442. Але загальна сума допомоги на сім’ю не може перевищити 2400 гривень.

Працездатним людям допомога призначається лише на два місяці. Далі, якщо вони не знайшли роботу і не зареєструвалися в центрі зайнятості, розмір виплати зменшується удвічі. Згодом узагалі припиняється.

– Не мають права на отримання такої допомоги переселенці, що володіють житлом за межами зони АТО і Криму, власники двох автівок, депозитних вкладів у розмірі понад 12 тисяч 180 гривень, а також ті, хто працевлаштовані в зоні антитерористичної операції і приїхали до Чернівецької області без трудової книжки, – пояснює Юрій Йосипович. – Перевірятимемо, крім того, так званих «двійників»: щоби люди не подавали документи на допомогу одразу в кількох областях України.

Аби отримати адресну допомогу, переселенці з тимчасово окупованих українських територій, повинні звернутися до районних управлінь соціального захисту і надати такі документи: копію свідоцтва про одруження, копію свідоцтва про народження дітей, письмову згоду на отримання допомоги уповноваженому представнику сім’ї, згоду на обробку персональних даних і заяву.

–Передбачаю, що оформлення документів супроводжуватиметься чергами, – каже Юрій Півень. – Тож раджу перед тим, як іти до управління, передзвонити й записатися на прийом на певну годину.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *